Natchniona daniem w naszym nowym fitness klubie, postanowiłam wypróbować swoich sił i oto co mi wyszło :) Oczywiście w oryginale Chilli con carne jest z mięsem wołowym, ale ja dzisiaj nie miałam wołowiny, zatem wersja "Light" z mięsem drobiowym :)
PRZEPIS:
Składniki:
400 g piersi z kurczaka (lub mięsa wołowego mielonego)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1-2 marchewki
2 cebule
1 papryka
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
5-6 łyżek przecieru pomidorowego bez konserwantów lub pomidorów z puszki
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pieprz, kumin, sól
Tak się rozpędziłam z gotowaniem, że zapomniałam robić tak jak zwykle zdjęcia ;)
1. Mięso/piersi z kurczaka mielimy za pomocą np. maszynki do mięsa
2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z niewielką ilością oleją w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie.
3. Kiedy cebula jest już przyrumieniona wrzucamy mięso, lekko podsmażamy i dorzucamy pozostałe składniki: fasole (jeśli czerwona jest z sosem, to dodajemy całość), pokrojona marchew w półkrążki, pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę i przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki). Wszystko dusimy.
4. Po około 5 minutach dorzucamy pastę curry i pozostałe przyprawy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.
5. Chwile jeszcze dusimy.
400 g piersi z kurczaka (lub mięsa wołowego mielonego)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1-2 marchewki
2 cebule
1 papryka
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
5-6 łyżek przecieru pomidorowego bez konserwantów lub pomidorów z puszki
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pieprz, kumin, sól
Tak się rozpędziłam z gotowaniem, że zapomniałam robić tak jak zwykle zdjęcia ;)
1. Mięso/piersi z kurczaka mielimy za pomocą np. maszynki do mięsa
2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z niewielką ilością oleją w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie.
3. Kiedy cebula jest już przyrumieniona wrzucamy mięso, lekko podsmażamy i dorzucamy pozostałe składniki: fasole (jeśli czerwona jest z sosem, to dodajemy całość), pokrojona marchew w półkrążki, pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę i przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki). Wszystko dusimy.
4. Po około 5 minutach dorzucamy pastę curry i pozostałe przyprawy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.
5. Chwile jeszcze dusimy.
.....i GOTOWE !!!
Podajemy z ryżem lub tortillą
12 komentarzy :
Aż mi się oczy do tej potrawy śmieją :)
ubóstwiam tą potrawę!
...hehehe...jakbym mojego męża słyszała ;)
W takim razie, zachęcam do spróbowania mojej wersji :)
Właśnie spędziłam pół godziny w tesco w poszukiwaniu pasty red carry hahaha. Jutro robie na obiad. Juz nie mogę się doczekać. .
...i jak? udało się? smakowało?
Ojjj bardzo smakowało, nawet mąż się zajadał gdzie nie jest zwolennikiem mojego dietetycznego odżywiania- niestety 😦 dziękuję za przepis ☺
Witam, czy można wykorzystać w tym przepisie suchą fasolę i np. ją wcześniej ugotować?? POzdrawiam
myślę, że tak...proszę spróbować i dać mi znać czy wyszło smaczne :) pozdrawiam i powodzenia :)
Polecam ten przepis. Za Twoją radą ugotowałam białą fasolę i wyszło super!!! Dodatkowo dodałam przyprawę chilli con carne i wyszło bardzo aromatycznie. Pozdrawiam,
Super, bardzo sie ciesze, ze z biala fasola tez jest pyszne :) pozdrawiam
Super, bardzo sie ciesze, ze z biala fasola tez jest pyszne :) pozdrawiam
Prześlij komentarz