PRZEPIS:
Składniki:
udka z kurczaka lub cały korpus
tymianek
kurkuma
kminek
pieprz kolorowy (ziarenka)
cząber (mielony)
imbir świeży lub suszony
kardamon
sól
bazylia
zielona pietruszka lub liść selera i kopru
marchew (3 duże)
pietruszka korzeń
por
seler
majeranek
pieprz biały
1. 2-3 l wrzącej wody, dodajemy:
Chwilę pogotować
3. Następnie dodajemy:
4 średnich przekrojonych marchewek
udka z kurczaka lub cały korpus
tymianek
kurkuma
kminek
pieprz kolorowy (ziarenka)
cząber (mielony)
imbir świeży lub suszony
kardamon
sól
bazylia
zielona pietruszka lub liść selera i kopru
marchew (3 duże)
pietruszka korzeń
por
seler
majeranek
pieprz biały
Bardzo
ważne jest aby dodawać wszystko w podanej kolejności!!!!
1. 2-3 l wrzącej wody, dodajemy:
1/2 łyżeczki
tymianku i/lub szczyptę kurkumy
1 łyżeczka
kminku w całości
pieprz
kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości, 1/2 łyżeczki
cząbru plaster świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki
kardamonu
soli do smaku
ok. 2 łyżeczki
kurczak
Gotować
wszystko na małym ogniu co najmniej 40 minut
2. Po 40 minutach dodajemy:
2. Po 40 minutach dodajemy:
szczyptę
bazylii, pęczek zielonej pietruszki, może być też kilka liści selera i kopru
związanych w pęczek
można
uzupełnić zupę wrzątkiem, lub dodać odrobinę kurkumy
Chwilę pogotować
3. Następnie dodajemy:
4 średnich przekrojonych marchewek
2 korzenie
pietruszki (przekrojoną wzdłuż)
2 duże całe
cebule lub por i kawałek selera
4. Jeśli smak jest nie zadowalający możemy dodatkowo doprawiać w następującej kolejności:
dodać szczyptę
majeranku,
dodać szczyptę
kminku,
dopieprzyć do
smaku pieprzem białym i czarnym
ewentualnie
dosolić.
Można podawać z makaronem orkiszowym (tak jak na zdjęciu), lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą
4 komentarze :
genialny przepis, na pewno wypróbuję :)
Smacznie wygląda :)
Przepis jest super, a i muszę przyznać, że chyba babciny rosół nie jest tak dobry jak ten ;)
...i nie tylko wygląda ;) zachęcam do wypróbowania :)
Prześlij komentarz