niedziela, 11 stycznia 2015

Czekoladowe ciasto jaglane- BEZGLUTENOWE

       Kolejna moja próba z ciastem czekoladowym :) ....i muszę przyznać, że po raz kolejny Natchniona.pl mnie zainspirowała :) przepis w pierwotnej wersji znajdziecie tutaj.






PRZEPIS:

Składniki:
150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę1,5 łyżki kakao150 g roztopionej czekolady17 daktyli namoczonych 15 minut w ciepłej wodzie80 g cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 125 ml wody
1 i 1/3 szklanki mleka sojowego

Polewa:
50 g 
roztopionej czekolady
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy 




1. Daktyle moczymy w wodzie, siemię zalewamy gorącą wodą.
2. Czekoladę roztapiamy w mleku, dodajemy cukru i wanilii.




3. Kaszę mielimy na mąkę, dodajemy kakao, proszek, sodę


4. Mielimy Daktyle odsączone z wody z siemieniem na gładką masę i dodajemy do mąki.




5. Wszystkie składniki łączymy i wylewamy na blachę :)




Pieczemy w 180st.C przez 30-40 minut.

...i GOTOWE !!! 




3 komentarze :

Marcela pisze...

mniam! ale pycha!

PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

Emilia pisze...

Ostatnio coraz częściej spotykam ciasta na kaszy jaglanej lub z mąki z kaszy jaglanej. Sama informacja, że ciasto jest bg mnie raduje, bo niestety mało takich przepisów w sieci :)

Dietetycznie na co dzien pisze...

...no to tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego przepisu ;) powodzenia i smacznego :)

Prześlij komentarz