PRZEPIS:
Składniki:
150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę1,5 łyżki kakao150 g roztopionej czekolady17 daktyli namoczonych 15 minut w ciepłej wodzie80 g cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 125 ml wody
1 i 1/3 szklanki mleka sojowego
Polewa:
50 g roztopionej czekolady
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
1 i 1/3 szklanki mleka sojowego
Polewa:
50 g roztopionej czekolady
5 łyżek mleka roślinnego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
1. Daktyle moczymy w wodzie, siemię zalewamy gorącą wodą.
2. Czekoladę roztapiamy w mleku, dodajemy cukru i wanilii.
3. Kaszę mielimy na mąkę, dodajemy kakao, proszek, sodę
4. Mielimy Daktyle odsączone z wody z siemieniem na gładką masę i dodajemy do mąki.
3 komentarze :
mniam! ale pycha!
PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Ostatnio coraz częściej spotykam ciasta na kaszy jaglanej lub z mąki z kaszy jaglanej. Sama informacja, że ciasto jest bg mnie raduje, bo niestety mało takich przepisów w sieci :)
...no to tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego przepisu ;) powodzenia i smacznego :)
Prześlij komentarz