sobota, 28 marca 2015

Chleb bezglutenowy

Już od dłuższego czasu szukam dobrego przepisu na chleb bezglutenowy....no i wczoraj dostałam "natchnienie"  :) ...no i udało się :)




PRZEPIS:

Składniki:
450 g maki bezglutenowej do pieczenia chleba (jak na zdjęciu firmy Schneekoppe)
50 g mąki gryczanej(bezglutenowej tzn. żeby nie była zanieczyszczona)
1 opakowanie suszonych drożdży
około 50 ml oleju roślinnego
3-4 łyżki nasion słonecznika
3-4 łyzki pestek dyni
3-4 łyżki siemienia lnianego
450 ml wody
1 łyżeczka soli




1. Mieszamy wszystkie suche składniki 


2. dodajemy olej i wodę



3. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być miękkie nie zbite, może się lekko przyklejać do ręki. Mokrym nożem lub łyżką oskrabujemy rękę z ciasta.
 



4. Moczymy rękę i wykładamy ciasto do blachy. Odstawiamy w cieple miejsce na co najmniej 45 minut. 




5. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C i pieczemy chleb 55-60 minut

...i GOTOWY :)


3 komentarze :

Anna pisze...

A zdjęcie przekrojonego? :)

Dietetycznie na co dzien pisze...

Ojej...juz zamrozony, a teraz nie bede wyciagac :) ale wyszedl na prawde super, sama bylam pozytywnie zaskoczona. Maz tez bardzo zadowolony :) wazne, ze im wiecej dodamy maki gryczanej, tym bardziej bedzie konsystencja zbita. Pozdrawiam i zachecam do sprobowania :)

Dietetycznie na co dzien pisze...

Ojej...juz zamrozony, a teraz nie bede wyciagac :) ale wyszedl na prawde super, sama bylam pozytywnie zaskoczona. Maz tez bardzo zadowolony :) wazne, ze im wiecej dodamy maki gryczanej, tym bardziej bedzie konsystencja zbita. Pozdrawiam i zachecam do sprobowania :)

Prześlij komentarz