PRZEPIS:
Składniki:
450 g maki bezglutenowej do pieczenia chleba (jak na zdjęciu firmy Schneekoppe)
50 g mąki gryczanej(bezglutenowej tzn. żeby nie była zanieczyszczona)
1 opakowanie suszonych drożdży
około 50 ml oleju roślinnego
3-4 łyżki nasion słonecznika
3-4 łyzki pestek dyni
3-4 łyżki siemienia lnianego
450 ml wody
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suszonych drożdży
około 50 ml oleju roślinnego
3-4 łyżki nasion słonecznika
3-4 łyzki pestek dyni
3-4 łyżki siemienia lnianego
450 ml wody
1 łyżeczka soli
2. dodajemy olej i wodę
3. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być miękkie nie zbite, może się lekko przyklejać do ręki. Mokrym nożem lub łyżką oskrabujemy rękę z ciasta.
4. Moczymy rękę i wykładamy ciasto do blachy. Odstawiamy w cieple miejsce na co najmniej 45 minut.
...i GOTOWY :)
3 komentarze :
A zdjęcie przekrojonego? :)
Ojej...juz zamrozony, a teraz nie bede wyciagac :) ale wyszedl na prawde super, sama bylam pozytywnie zaskoczona. Maz tez bardzo zadowolony :) wazne, ze im wiecej dodamy maki gryczanej, tym bardziej bedzie konsystencja zbita. Pozdrawiam i zachecam do sprobowania :)
Ojej...juz zamrozony, a teraz nie bede wyciagac :) ale wyszedl na prawde super, sama bylam pozytywnie zaskoczona. Maz tez bardzo zadowolony :) wazne, ze im wiecej dodamy maki gryczanej, tym bardziej bedzie konsystencja zbita. Pozdrawiam i zachecam do sprobowania :)
Prześlij komentarz