Przepis od mojej siostry. Kotlety wyszły tak pyszne (już jak Sis robiła), że mój mąż, który nie lubi jeść kaszy gryczanej zajadał ze smakiem :)
PRZEPIS (na ok 15-20 sztuk):
Składniki:
2 filiżanki kaszy gryczanej
2 jajka
2-3 średniej wielkości ogórków kiszonych
1 cebulka
5-6 łyżek mąki bezglutenowej (gotowa mieszanka, lub dla osób nie mających alergii mąka np. pełnoziarnista)
sól, pieprz i słodka papryka, opcjonalnie można dodać czosnku
olej rzepakowy do smażenia
1. Kaszę gryczaną gotujemy. Na jedną porcję kaszy dajemy dwie porcje wody. Czyli na 1 filiżankę kaszy, dwie filiżanki wody.
2. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko dusimy na patelni.
3. Do ostudzonej kaszy dodajemy, jajka, cebulkę, pokrojone w kostkę ogórki, przyprawy i mąkę.
3. Do ostudzonej kaszy dodajemy, jajka, cebulkę, pokrojone w kostkę ogórki, przyprawy i mąkę.
4. Dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy więcej mąki.
5. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na patelni beztłuszczowej w niewielkiej ilości oleju.
5. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na patelni beztłuszczowej w niewielkiej ilości oleju.
...i GOTOWE !!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz