Już kiedyś robiłam jaglane eafaello, którego przepis znajdziecie tutaj. Jednakże te babeczki powalają z nóg !!!
PRZEPIS:
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki wiórków kokosowych + do obsypania
2 czubate łyżki zapachowego oleju kokosowego (ja nie miałam więc dodałam kilka kropel migdałowego)
laska wanilii (opcjonalnie)
8 łyżek ksylitolu lub jeśli chcecie więcej kaloryczne to 6 łyżek cukru. Należy spróbowac na słodkość, bo dla mnie 8 łyżek ksylitolu było ok
1 szklanka migdałów
4 sztuki daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
1. Kaszę płuczemy na sitku i wrzucamy do gotującej się wody. Na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę.
2. W mikserze mielimy orzechy z daktylami i olejem kokosowym. Wykładamy jako spód do foremek. Lub jeśli chcemy do do jednej dużej formy na ciasto. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy.
3. Wiórki kokosowe mielimy w blenderze na mniejsze wióreczki
4. Do kaszy dodajemy mleko kokosowe, ksylitol, zapach kokosowy i mielimy na gładą masę. Dodajemy wiórki i wszystki dokłądnie mieszamy.
5. Do foremek ze spodem orzechowym wykładamy masę, posypujemy wiórkami, uklepujemy i wkładamy na conajmniej godzinę do lodówki.
3. Wiórki kokosowe mielimy w blenderze na mniejsze wióreczki
4. Do kaszy dodajemy mleko kokosowe, ksylitol, zapach kokosowy i mielimy na gładą masę. Dodajemy wiórki i wszystki dokłądnie mieszamy.
5. Do foremek ze spodem orzechowym wykładamy masę, posypujemy wiórkami, uklepujemy i wkładamy na conajmniej godzinę do lodówki.
...i GOTOWE !!
Opcja na mały posiłek do pracy, szkoły na uczelnie lub na drogę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz