W dzisiejszym
poście chciałam odpowiedzieć na pytanie: „ile powinniśmy spożywać warzyw i owoców w ciągu dnia?”.
WHO (Światowa
Organizacja Zdrowia) podkreśla, aby dzienne
spożycie warzyw i owoców wynosiło co najmniej 400 g. Zapewne zadajecie
sobie pytanie: „A ile to jest 400 g?”. 400 g to co najmniej 5 porcji warzyw i
owoców, zaś 1 porcja, to np.: 100 g surówki warzywnej, 1 średniej wielkości
marchew, 1 średniej wielkości jabłko, szklanka soku warzywnego lub warzywno –
owocowego, talerz zupy warzywnej.
W Polsce i nie
tylko, promowane jest spożywanie odpowiedniej ilość warzyw i owoców przez
włączenie akcji pt.: „5 porcji warzyw, owoców lub soku” . Akcję wspiera
Instytut Żywienia i Żywności, WHO i UE. Ja również przyłączam się do promowania
tej akcji. Pamiętajmy jednak, że należy jeść więcej warzyw niż owoców, ponieważ
w owocach znajdują się cukry proste, które spożywane w nadmiarze mogą sprzyjać
powstawaniu nadwagi i otyłości. Oczywiście korzystniej jest sięgnąć po owoce niż
po słodycze, ale z polecanych 5 porcji, to tylko 1 porcję powinniśmy przeznaczyć na owoce.
Dlaczego ważne jest spożywanie warzyw i owoców?
Warzywa i owoce
są cennym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów, flawonoidów i błonnika.
Błonnik: odpowiada za
prawidłową pracę jelit, pobudzając perystaltykę jelit. Spożyty w warzywach i
owocach błonnik działa profilaktycznie na choroby zapalne jelit, hemoroidy,
nowotwory jelita grubego. Wspomaga regularne wypróżnianie się.
Antyoksydanty: czyli
beta-karoten (prowitamina A) zawarty w pomarańczowych i żółtych warzywach
(marchew, dynia, brzoskwinie, papryka) oraz w ciemnych warzywach (brokuły, liście
rzepy, szpinak) i owocach oraz witamina C zawarta w warzywach i owocach (natka
pietruszki, szpinak, porzeczki, cytrusy, kapusta kiszona itp.). Antyoksydanty
odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, regeneracji
komórek, spowolnieniu starzenia się organizmu.
Minerały i witaminy: żelazo,
miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor, witamina C, E. A, witaminy z grupy B,
których działania chyba nie muszę szczegółowo opisywać.
W jakiej formie najlepiej spożywać owoce i warzywa?
Każda jest
dobra. Możemy wybierać dostępne na rynku wszystkie warzywa i owoce, ale ważne
jest, aby spożywać sezonowe warzywa i owoce. Przestrzegam jednak przed
spożywaniem pomidorów czy też rzodkiewki zimą, ponieważ nie są one wówczas wartościowe.
Sięgajmy po owoce, które są odpowiednie dla danej pory roku. Np. zimą nie
zapominajmy o: jabłkach, warzywach okopowych, czyli marchwi, burakach,
pietruszce a także kapuście itp. Późną wiosną i latem sięgajmy po rzodkiewkę,
sałatę, pomidory itp.
Przykładowe porcje, które możemy spożyć do posiłku:
- Zestaw surówek do obiadu
- Marchew pokrojona i spożyta na surowo np. do 2 śniadania
- Sok jednodniowy warzywny np. Marwit, Cymes lub jeśli macie sokowirówkę, to spróbujcie sami w domu zrobić „sok jednodniowy” np.: buraczany, marchwiowy, selerowy lub mieszane.
- Sałatki warzywne (ze względu na cukry proste proponuję spożywać przed południem)
- Zupy
- Warzywa gotowane dodawane do dań
- Koktajle owocowo warzywne lub warzywne
PRZEPIS NA KOKTAJL
SZPINAKOWO-BANANOWO-BURACZANY:
Składniki:
Garść liści świeżego szpinaku
1 banan
1 mały burak czerwony (jak na zdjęciu poniżej) lub 200 ml soku z buraków
Mała szklanka wody mineralnej (około 150 ml)
1. Do bledera/miksera
wrzucamy obranego ze skórki buraka, pokrojonego na ćwiartki, banana i liście
szpinaku. Wszystkie składniki miksujemy.
…i GOTOWE !!!
1 porcja koktajlu czyli około 200 ml
zawiera:
Energia: 150 kcal Białka: 3,42 g Tłuszcze:
0,58 g Węglowodany: 36,7 g Błonnik: 4,54 g
5 komentarzy :
Cześć,
napisałaś, że pora roku ma wpływ na wartości odżywcze warzyw/owoców. Możesz wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?
I idąc tym tropem myślę, że przydałby się osobny wpis, który by czytelnie pokazywał (najlepiej w formie graficznej), w jakie miesiące warto jeść jakie warzywa.
pozdrawiam!
Witam,
Ja wiem, że właściwie wszystkie warzywa i owoce są teraz dostępne cały rok. Jednakże musimy mieć świadomość, że te, na które nie ma sezonu są sprowadzane lub hodowane sztucznie i zawierają dużo nawozów sztucznych. Sam fakt, jak smakują pomidory latem kiedy jest na nie sezon, a kiedy zimą? właściwie te zima tylko wyglądają jak pomidory, ale nie maja w ogóle smaku. Ja jestem wychowywana na wsi, moi rodzice zawsze mieli swoje warzywa i wiem, że zimą jest sezon na warzywa okopowe czyli takie które można przechowywać np. w piwnicy czyli Marchew, pietruszka, seler, buraki. Również kapusta surowa i kiszona. Latem zaś czy też wiosną jest sezon na sałatę, rzodkiewki, pomidory itp. Rzodkiewka zimą nie ma ani smaku i zapewne niewiele witamin, bo jest hodowana sztucznie.
Zatem spożywajmy sezonowe warzywa i owoce, bo są zdrowsze i bardziej wartościowe. Jeśli jest taka prośba postaram się niedługo napisać więcej szczegółów w poście.
pozdrawiam!!!
Witam,
bardzo fajny przepis, bardzo lubię szpinak, a w połączeniu z burakiem wydaje się smakować interesująco. Mam jednak wątpliwości co do banana...
Czy banan, który jest owocem, może zostać połączony z warzywami? Do trawienia owoców używane są inne soki trawienne, gdyż trawione są w jelicie. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii. Czy bananów, ze względu na spora ilość skrobi, to zalecenie nie dotyczy?
Witam....z łączeniem lub nie łączeniem warzyw i owoców uważam, że jest podobnie jak z łączeniem lub niełączeniem białek i węglowodanów (chodź w tej kwestii można duuuużo pisać). Zatem uważam, że nie jest to złe, ale jeśli ktoś po takim połączeniu odczuwa dolegliwości związane z trawienie, to znaczy, że nie powinien łączyć owoców z warzywami. Jednakże to jest indywidualna sprawa. Ja łączę, ale nie narzucam nikomu w tej kwestii swojego zdania. Więc i za dużo się nie wypowiem na ten temat, bo zwyczajnie wcześniej się nad tym aż tak nie zastanawiałam :) Jeśli macie jakieś ciekawe posty i/lub artykuły, to z miłą chęcią chciałabym przeczytać :) Pozdrawiam serdecznie :)
Zapraszamy więc na naszego bloga: eko-idea.blogspot.com! Jesteśmy także na Facebook!
A pomysł zrodził się... z potrzeby serca! "EkoIdea! Nasze pomysły, Twoje zdrowie" to projekt, który rozpoczęliśmy w tym roku.
Jesteśmy dwójką biegaczy zakręconych na punkcie zdrowego odżywiania. Chcielibyśmy, aby więcej osób zaczęło uprawiać sport, biegać i cieszyć się z tego, a jest to możliwe do osiagnięcia w połączeniu z racjonalnym sposobem odżywiania, czyli zdrową dietą. Dlatego właśnie zrodziła się idea połączenia zdrowego odżywiania ze sportem.
Zdrowe odżywianie powszechnie kojarzy się z dietą, restrykcyjnym podejściem do jedzenia, z wyrzeczeniami i kuchnią „bez smaku”. Tymczasem racjonalny sposób komponowania posiłków powinno być normą gwarantującą każdemu człowiekowi energię do działania, sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy oraz zdrowe ciało i umysł zgodnie z maksymą: „Anima sano in corpore sana”.
Chcielibyśmy, aby nasi przyjaciele i ludzie w około metodą małych kroków zaczęli zmieniać swoje codzienne przyzwyczajenia, przyglądać się temu co jedzą i jak wpływa to na ich zdrowie i samopoczucie.
Ponad to znajdziesz tutaj również opisy wycieczek biegowych, zawodów i mnóstwo zdjęć. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie tu coś wartościowego dla siebie! Pozdrawiamy!
Prześlij komentarz