Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na popołudniowe posiłki i/lub do pracy. SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.
(Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety popsuł nam się aparat fotograficzny, a moją komórką zdjęcia nie wychodzą zbyt dobre. Jednakże myślę, że są stosunkowo czytelne ;) )
PRZEPIS:
0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej
0,5 puszki (340 g) kukurydzy
0,5 średniej wielkości cukinii
0,5 papryki
3 jaka
2 łyżki pokrojonych oliwek
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżki octu
przyprawy: zioła prowansalskie i pieprz
1. Gotujemy jajka na twardo.
2. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, dodajemy kukurydzę...
3. Cukinię kroimy w ćwiartki....
4. Paprykę kroimy w kostkę...
5. Dodajemy oliwki.
6. Następnie dodajemy słonecznik.
7. Obieramy i kroimy ugotowane jajka.
8. Na koniec wszystko łączymy i przyprawiamy zmieszanymi: 2 łyżkami oliwy, 0,5 łyżką octu i ziołami.
9....i GOTOWE!!
Sałatkę możemy spożyć z krążkami ryżowymi lub pieczywem na wieczorne posiłki lub też w pracy, szkole, uczelni itp.
1 porcja sałatki czyli około 200 g zawiera:
Energia:
186 kcal Białka: 7,48 g Tłuszcze: 3,62 g
Węglowodany: 17,07 g Błonnik: 4,76 g
2 krążki ryżowe:
Energia: 78 kcal Białka: 1,6 g Tłuszcze: 0,6 g Węglowodany: 16,2 g Błonnik: 0,6 g
2 kromki pieczywa:
Energia: 154 kcal Białka: 5 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 20,6 Błonnik: 2,6 g
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz