Dzisiaj chciałam Wam napisać przepis na "PULPETY NA PARZE", które można wykorzystać do posiłków obiadowych.
(Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety popsuł nam się aparat fotograficzny, a moją komórką zdjęcia nie wychodzą zbyt dobre. Jednakże myślę, że są stosunkowo czytelne ;) )
PRZEPIS:
Składniki:
400 g mięsa mielonego, ja użyłam drobiowego
1 jajko
1 mała cebulka
4 łyżki bułki tartej
przyprawy do smaku: słodka papryka, pieprz mielony, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, majeranek
Ja użyłam parowaru, ale świetnie się nadają garnki do gotowania na parze lub zwykłe sitko lub gaza tetrowa nałożona na garnek z gotującą się wodą.
1. Dodać do mięsa pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, zioła.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Uformować mięso w kulki (jak na zdjęciu poniżej)
4. Wyłożyć na parowar.
5. Ja dodatkowo do porcji obrałam ziemniaki, można również podawać np z kaszą gryczaną lub ryżem.
6. Czas parowania, to około 15 - 20 minut. Ja przed wyłączeniem sprawdziłam jednego pulpeta czy mięso jest już gotowe.
Na jedną porcję wykorzystałam 4 pulpety podając z ziemniakami (około 4 małe ziemniaki) i z dowolnymi surówkami.
1 porcja czyli 4 pulpety - około 100 g zawiera:
Energia: 200 kcal Białka: 16,92 g Tłuszcze: 9,99 g Węglowodany: 11,97 g Błonnik: 1,4 g
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz