Równowaga kwasowo-sasadowa naszego organizmu jest bardzo ważna do prawidłowego jego funkcjonowania. Niestety wielu z nas nie myśli o doborze produktów żywieniowych pod kontem zachowania homeostazy. Jednakże, że to bardzo ważne i dzięki odpowiedniemu doborowi produktów nie narażamy nasz organizm na choroby.
Co to jest zakwaszenie organizmu?
Wiele osób zakwaszenie organizmu kojarzy z bólem mięśni po intensywnym treningu. Mówi się wtedy "ale mam zakwasy". Jednak, to nie ma ze sobą nic wspólnego.
O zakwaszeniu organizmu mówimy wtedy, kiedy pH naszej krwi spada poniżej wartości 7. Norma dla prawidłowych wartości pH krwi powinna wynosić 7,35-7,45.
Co wpływa na zakwaszenie naszego organizmu?
Na zakwaszenie naszego organizmu wpływa bezpośrednio nasza dieta i styl życia. Wszystko co spożywamy jest metabolizowane i skutkiem tego wytwarzane są Oczywiście nasze ciało fizjologicznie jest przystosowane do wyrównywania stężenia pH w krwi, pobierając z tkanek minerały takie jak: wapń, sód, potas, magnez. Jednakże kiedy poziom kwasotwórczych produktów przemiany materii jest bardzo wysoki nasz organizm nie jest w stanie szybko zneutralizować wysokiego pH krwi.
Czy istnieją dodatkowe czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu?
Oczywiście. Brak ruchu, stres, odwodnienie, diety głodówkowe (szerzej wspominałam o tym tutaj) to są również czynniki, które sprzyjają zakwaszeniu naszego organizmu.
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
- przewlekłe zmęczenie
- uczucie "braku energii"
- bóle głowy
- częste przeziębienia i stany zapalne
- bóle stawów
- sucha skóra
- łamliwe paznokcie
- wypadające włosy, często matowe
- wahania masy ciała
- obrzęki
- wahania nastroju
- nieprzyjemny zapach z ust
Jakie konsekwencje przynosi długo trwające zakwaszenie organizmu?
- cukrzyca (podczas której również występuje zakwaszenie organizmu tzw ketoza)
- kamienie nerkowe
- dna moczanowa
- osteoporoza
- zapalenia stawów
- reumatyzm
- nadciśnienie tętnicze
- migrena
- choroby serca, zawał
- otyłość
- podwyższony poziom cholesterolu
Jakie produkty powodują zakwaszenie organizmu?
wysoko kwasotwórcze:
- mięso, zwłaszcza wieprzowina
- wędliny
- cukier
- wyroby cukiernicze
- słodycze
- żywność wysoko przetworzona
- maka pszenna
- ryż biały
- żółte sery
- słodziki
- kawa
- herbata
- kakao
- alkohol
- napoje gazowane typu cola
- jaja
- ryby
- płatki owsiane
- brązowe makarony
- mąki z grubego przemiału
- ryż dziki
- orkisz
- twaróg
- kasza gryczana
- soja
- orzechy
wysoko zasadotwórcze (głównie warzywa i owoce):
- bakłażany
- dynia
- cukinia
- ogórki
- sałaty liściaste
- natka pietruszki
- botwina
- szpinak
- czarna rzodkiew
- świeże soki warzywne
- kiwi
- arbuz
- ananas
- świeże soki owocowe
- suszone owoce
- daktyle
- figi
- rodzynki
- pestki z dyni
- buraki
- brokuły
- kapusta
- marchew
- seler
- pomidory
- ziemniaki
- chrzan
- fasolka szparagowa
- kalafior
- cebula
- czosnek
- roszponka
- kalarepa
- por
- szczaw
- szpinak (gotowany)
- kiełki pszenicy
- orkiszu
- dojrzałe banany
- brzoskwinie
- mandarynki
- pomarańcze
- cytryny
- maliny
- truskawki
- awokado
- dojrzałe winogrona
- wiśnie
- czereśnie
- jabłka
- gruszki
- śliwki
- zielona herbata
- tłuszcze tłoczone na zimno – oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, migdały
Najkorzystniejsze proporcje zasado i kwasotwórczych w diecie przedstawia poniży obraz.
2 komentarze :
tez robilam podobny post u siebie i duzo osob mi nie ladnie pisalo ze w takim razie to niz chyba nie da sie jesc...
Ale co to za bzdury? Napisz im, ze to znaczy, ze trzeba jesc, ale w odpowiednich proporcjach, ilosciach. W takim razie zle zrozumialy Problem zakwaszania organizmu
Prześlij komentarz