Inspiracja na ciasto bezglutenowe do pizzy zaczerpnęłam od Uwaga Babcia Gotuje ;) jest śmieszna, musicie zajrzeć :)
Pizza może nie jest idealna (będę szukać kolejnego przepisu), ale warto spróbować i samemu ocenić :)
PRZEPIS:
Składniki:
350g mąki ryżowej + do podsypywania
250g mąki ziemniaczanej
350 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ulubione dodatki do pizzy (my dodaliśmy: piersi z kurczaka, cebulę, oliwki, paprykę, papryczkę chilli, pieczarki-warto wcześniej podsmażyć, aby pozbyć się nadmiaru wody, vegeser, przecier paprykowo-warzywny)
1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy około 50 ml wody, 1 łyżkę mąki ryżowej. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy podsypując mąką, aż do uzyskania takie konsystencji jak na zdjęciu. Ciasto się nie klei, ma elastyczną konsystencję. Odstawiamy na co najmniej 60 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2 razy swoją objętość.
3. Wykładamy na blachę i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C bez termoobiegu
...I GOTOWE !!!
2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy podsypując mąką, aż do uzyskania takie konsystencji jak na zdjęciu. Ciasto się nie klei, ma elastyczną konsystencję. Odstawiamy na co najmniej 60 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2 razy swoją objętość.
3. Wykładamy na blachę i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C bez termoobiegu
...I GOTOWE !!!
2 komentarze :
ja rownież ciągle kombinuje z nowymi przepisami na spody do pizzy. z mąki ryżowej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
W Polsce pojawił się ostatnio w sklepach wege-ser Polsoi, ale jest trudno dostępny.
czy zamiast drozdzy zwyklych mozna dodac drozdze instant jesli tak to w jakiej proporcji????
Prześlij komentarz