niedziela, 15 marca 2015

Gofry bezglutenowe

U nas w weekendy na śniadanie już obowiązkowo muszą być gofry :) Nie zabrakło ich dzisiaj. Już mogliście znaleźć na moim blogu przepisy na gofry, między innymi moje ulubione, to na mące owsianej. Dzisiaj ze względu na alergie mojego męża zrobiliśmy gofry bezglutenowe :)



Przepis z mąką owsianą znajdziecie tutaj
Przepis z mąką pełnoziarnistą znajdziecie tutaj

PRZEPIS:

Składniki:
2 szklanki wody
mąka bezglutenowa (uniwersalny mix)
mąka kukurydziana
mąka ziemniaczana
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja 

1. Oddzielamy białko od żółtka i białko ubijamy na sztywną pianę.
2. Do wody dodajemy żółtko i około 5-7 łyżek maki bezglutenowej, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno być gęste, więc jeśli będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki bezglutenowej.
3. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
4. Pieczemy w gofrownicy.

Podajemy z owocami i ulubionymi dodatkami  




2 komentarze :

Dietetycznie na co dzien pisze...

Witam, dziekuje za podpowiedz, wiem ze tak mozna zrobic, ale ja nie pisze tego bloga dla zarobku :) pozdrawiam serdecznie :)

Dietetycznie na co dzien pisze...

Witam, dziekuje za podpowiedz, wiem ze tak mozna zrobic, ale ja nie pisze tego bloga dla zarobku :) pozdrawiam serdecznie :)

Prześlij komentarz