Podkreślę, że danie jest bardzo proste i smaczne.
PRZEPIS:
Składniki na 2-3 porcję:
2 średniej wielkości cukinie
natka pietruszki
natka pietruszki
ząbek czosnku
parmezan (około 1 łyżka startego)
parmezan (około 1 łyżka startego)
pestki słonecznika i/lub orzechy włoskie (1 czubata łyżka i do posypania)
suszone pomidory w oleju
sól, pieprz
suszone pomidory w oleju
sól, pieprz
1. Cukinie kroimy w paseczki i parujemy przez kilka minut. Powinna być lekko twarda. Ja użyłam sitka, które włożyłam do garnka, ale oczywiście można użyć parowaru lub garnków do gotowania na parze.
2. W blenderze miksujemy posiekaną pietruszkę, parmezan, nasiona, czosnek i 1 łyżka oliwy z pomidorów. Ja dorzuciłam jeszcze 3 suszone pomidory. Możemy lekko posoli i dodać pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy. Jeśli nie chcemy żeby czosnek był bardzo intensywny, polecam uparować go przez kilka minut z cukinią.
3. Cukinię wykładamy na talerz. Pesto z pietruszki możemy podgrzać przze chwilę na pateli, ale nie jest to konieczne. Posypujemy cukinię.
...i GOTOWE !!
1 komentarz :
Robiłam kiedyś takie coś :) pyszne jest
Prześlij komentarz