Dieta wegańska - z czym to się je? Cz.3.
Niedobory w diecie wegańskiej
– witamina D.
W ostatnim, czerwcowym artykule
poruszyłam temat białka w diecie wegańskiej. Dzisiaj chciałam napisać o
witaminie D, która jak wiemy jest bardzo ważna w każdej diecie.
O witaminach i ich niedoborach pisałam już w tym artykule. Jednakże zabrakło w nim informacji o witaminie D3. Zatem mozemy potraktowac jako uzupełnienie.
Pierwsze niedobory witaminowe u wegan
zauważa się po upływie 6 miesięcy. Oczywiście wszystko jest uzależnione od tego
jaki był stan odżywienia naszego organizmu przed przejściem na tą formę
odżywiania. Nieprawidłowo skomponowany jadłospis może przynieść nam wiele
niekorzystnych niż pozytywnych efektów. Wykluczając w weganiźmie mięso, ryby,
jaja, produkty mleczne musimy włączyć w naszą dietę suplementację witaminy D3 i
B12.
Witamina D występuję w dwóch formach: zwierzęca – cholekalcyferol i roślinna,
mniej aktywna, ergokalcyferol. Jak pokazują najnowsze badania, wit.D wpływa na
wiele funcji naszego organizmu. Jej głowna rola, to absorbcja i wydalanie
wapnia w organźmie. Wpływa również na układ immunologiczny, nerwowy, reguluje
produkcję niektórych hormonów. Jej niedobory mogą skutkować: fibromialgia,
reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardieniem rozsianym, zespołem napięcia
miesiączkowego, infekcjami górnych dróg oddechowych, zespołem policystycznych
jajników, łuszczycą, osłabieniem mięsni, cukrzyca, depresja. Mimo, że jesteśmy
w stanie sami wyprodukować witaminę D, to niestety jej niedobory wśród
pacjentów, a zwłaszcza wegan są bardzo duże. Jak wiemy cholekalcyferol jest
syntetyzowany w naszej skórze poprzez działanie promieni słonecznych UV.
Zalecana dzienna dawka może być wyprodukowana jeśli będziemy codziennie
przebywać na słońcu przez 15-30 minut (20 minut dla osób o ciemnej skórze, 30
minut dla osób starszych) w godzinach południowych, nie stosując filtrów
ochronnych i mając odkryte ciało w minimum 60%. Jednakże w naszej strefie
klimatycznej najefektywniejsze działanie promieni słonecznych jest w okresie od
połowy kwietnia do połowy października. Często też pogoda bywa zawodna, a i my
sami, jeśli już jest słonecznie używamy filtrów. Nie ma większego problemu,
keidy oprócz kąpieli słonecznych spożywamy produkty zwierzęce jak np. jaja,
ryby, mleko i produkty mleczne. Bogate w witaminę D2 czyli ergokalcyferol są
oleje roślinne, awokado, orzechy, nasiona, grzyby i drożdże. Jednak w
przeciwieństwie do formy D3 czyli cholekalcyferolu, ergokalcyferol nie jest tak
absorbowany do oganizmu i należałoby spożywać niesamowicie duże ilości
wymienionych produktów, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Zatem w diecie
wegańskiej zalecane jest przestrzeganie ścisłej suplementacji, niezależnie od
pory roku. Jednym z najlepszych suplementów diety, zawierający witaminę D3 jest
olejek, który pozyskiwany jest z wełny owczej. Jest to suplement w 100%
wegański. Podczas jego pozyskiwania owce nie są w żaden sposób krzywdzone.
W kolejnym artykule opiszę problem
niedoboru witaminy B12, która jest druga w kolejności niedoborów u wegan.
Piśmiennictwo:
1. Co mówi nauka o wegańskim odżywianiu? na podstawie wykładu Jacka Norrisa,
grudzień 2009
2. B. Grygiel-Górniak, M. Puszczewicz.: Witamina D – nowe
spojrzenie w medycyniei reumatologii, Postepy Hig Med Dosw (online),
2014; 68: 359-368
3. Beata M. Gruber, Fenomen witaminy D, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015;
69: 127-139
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz