Dzisiaj jedząc moje danie ze strączkami, postanowiłam sfotografować co mam na talerzu i opisać jak to zrobiłam.
Danie wyszło bardzo, bardzo pyszne mimo, że zrobiłam je z tego co miałam ochotę zjeść. Chciałam przygotować coś bez mięsa no i wyszło mi to...
PRZEPIS:
Składniki (3-4 porcje):
1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka wcześniej namoczonej i ugotowanej)
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 cukinia
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
200 g mrożonych warzyw (mieszanka: marchew, brokuł kalafior) można użyć świeżych: 1 marchew, 4 różyczki brokuła i 4 różyczki kalafiora
1 puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz, papryka, curry, rozmaryn, olej rzepakowy
1. Cebulę kroimy w kostkę i dusumy w garnku, w którym będziemy robić nasze danie.
2. Ziemniaki kroimy w półplasterki. Do cebuli wlewamy 0,5 szklanki wody i wrzucamy ziemniaki. Dusimy z cebulą pod przykryciem.
3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie wrzucamy soczewicę. Jeśli mamy za mało wody, mozemy jeszcze dolać.
4. Po 5-10 minutach wrzucamy mrożone warzywa (lub świerze: pokrojoną w plasterki marchew i różyczki kalafiora i brokuła). Dalej dusimy pod przykryciem.
5. Na koniec dajemy pomidory i pokrojona w półplasterki cukinię. Doprawiamy curry, pieprzem, papryką, rozmarynem i solą. Dusimy aż cukinia będzie lekko mięka. Czyli ok 5 minut. Uwarzajcie żeby cukinia nie była za miękka.
...i GOTOWE !!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz