poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru z polewą czekoladową na miodze

Dzisiaj z okazji Dnia Chłopca upiekłam ciasto MARCHEWKOWE bez cukru i mąki. Przepis zapożyczony lekko zmodyfikowany :) wyszło przepyszne i niespodzianka się udała :)






PRZEPIS:

Składniki:
4 marchewki
3 jaja
2 kubki płatków owsianych (górskich)
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
garść rodzynek
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu

Polewa czekoladowa na miodzie:
1 łyżka miodu
1-2 łyżki kakao



1. Milimy płatki owsiane.



2. Dodajemy do zmielonych płatków cynamon i sodę



3. Trzemy na małych oczkach marchew



4. Dodajemy garść rodzynek



5. Jajka miksujemy (oczywiście można tradycyjnym mikserem do ciasta, ja nie mam takiego więc radzę sobie blenderem)



6. Dodajemy olej, miód  i odrobinę ekstraktu waniliowego i dobrze miksujemy





7. Zmiksowane jajka dodajemy do pozostałych składników


8. Mieszamy łyżką



WYKŁADAMY NA BLACHĘ KEKSOWĄ (25cm) I PIECZEMY W 180st. C 45 minut. 



Polewa:
Do garnka dodajemy 1 łyżkę miodu i 1-2 łyżki kakao, odrobinę wody (około 1 łyżeczkę) i podgrzewamy mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. 


....i GOTOWE !!!



4 komentarze :

Janette pisze...

A to ciasto jest po prostu rewelacyjne! Wszystkim smakowało najbardziej, nie było suche :) a smaczne jak nie wiem co!
Dziękuję za ten przepis! Już 2 razy robiłam:) a za tydzień będzie trzeci hehe;)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Super, ciesze sie, ze sie udalo i wszystkim smakowalo ;)

Erin23 pisze...

W miodzie jest cukier, ups, wcale nie takie dietetyczne :(

Dorota Mazurkiewicz pisze...

@Erin23 tak, w miodzie jest fruktosa. Jednakze ona nadaje man nieco slodszy smak. Tez z tego powodu czesto mozemy dodac miodu mniej w porownaniu ze zwyklym cukrem. Jest nieco lepszy od cukru rafinowanego (sacharozy). Ale masz racje, obecne zdecydowanie polecam ksylitol lub erytritol.

Prześlij komentarz