wtorek, 17 września 2013

Co z czym lepiej nie łączyć?

         Każdy z nas nie raz pił herbatę z cytryną, na obiad podawał surówkę z pomidorów i ogórków, ale czy wiecie, że łączenie tych produktów ze sobą nie jest korzystne?

        W dzisiejszym poście chciałam napisać jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć.

 Ogórek + pomidor = utrata witaminy C




Ogórek zawiera minimalne ilości witamin, minerałów i… kalorii. Można więc objadać się nim bezkarnie. Nie stanowi on zagrożenia ani dla wątroby, ani dla figury. Na pozór – idealny składnik sałatek. A jednak tak nie jest! Wszystko za sprawą jednego z jego specyficznych składników – askorbinazy, enzymu utleniającego witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą witaminę C w 3 litrach soku z pomidorów. Kilka plasterków ogórka, dodanych do sałatki z pomidorów, papryki i natki pietruszki (bogactwo witaminy C), pozbawi całą sałatkę tej witaminy. Dietetycy radzą: ogórki jadaj, ale bez innych warzyw.

Pomidor + biały ser = atak na stawy

W wielu dietach odchudzających występują w pozornie zgodnym duecie. Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego zestawu może skończyć się bolesną chorobą stawów! Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle. Oczywiście, nie musimy obawiać się tej przykrej dolegliwości po zjedzeniu jednej czy kilku porcji pomidora z serem. Ale stosowanie takie diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem.

Kiwi lub ananas + żelatyna

Owoc zawiera związek – enzymy (z grupy peptydazy np. aktynidinę, bromelinę lub papainę), który rozkłada kolagen, a żelatyna składa się głównie z kolagenu. Dlatego galaretka z kiwi lub ananasa nigdy się nie zetnie. By unieszkodliwić ten związek, kiwi należy sparzyć.

Herbata z cytryną

W liściach herbacianych znajduje się wiele cennych składników chroniących przed rakiem czy udarem mózgu. Cytryna natomiast jest bogatym źródłem witaminy C. Połączenie tych dwóch składników powinno dawać eliksir zdrowia. Tymczasem jest odwrotnie. Listki herbaty zawierają sporo glinu,
który oskarżany jest o powodowanie zmian w mózgu (choroba Alzheimera).
W naparze z herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Można więc pić herbatę bez lęku o zdrowie. Dodatek soku z cytryny powoduje, że nieprzyswajalny glin zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Dlatego lepiej unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny

Melon bez dodatków

Melony jedz same, bez dodatków. To świetne owoce, które szybko dostają się do jelita            cienkiego, gdzie zostają wchłaniane i trawione. Jednak trawienie zachodzi w ten sposób tylko wtedy, gdy żołądek jest pusty. Jeśli połączysz go z innymi, wymagającymi trawienia potrawami, melon pozostanie w żołądku tak długo, dopóki te potrawy nie ulegną strawieniu, czego skutkiem może być fermentacja i problemy gastryczne.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz