środa, 25 września 2013

Pierożki żytnie, aromatyczne zapiekane z farszem z cukinii

Po raz kolejny mój ulubiony zestaw warzyw czyli marchew, pieczarki i oczywiście cukinia :) Może nie jest to szybie w wykonaniu danie, ale mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi :)





PRZEPIS (na około 32 sztuki):

Składniki:
ciasto:
2 kubki mąki żytniej
0,5 kubka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Farsz:
1 średniej wielkości cukinia
1 marchew
1 cebula
10 pieczarek
ząbek czosnku
przyprawy:pieprz, słodka papryka, sól

Sos curry:
około 120 g śmietany (ja użyłam sojowej można spróbować śmietany do zup)
1 mała cebulka
przyprawy: curry, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie




CIASTO:
1. Do miski wsypujemy 2 kubki mąki żytniej



2. Dodajemy wodę, jajo, oliwę i szczyptę soli



3. Wyrabiamy ciasto podsypując mąka aż do momentu, kiedy przystanie przyklejać się do ręki



FARSZ:
1. Obieramy i kroimy w drobną kostkę pieczarki. Wrzucamy na patelnię lub do garnka i dusimy z odrobiną oleju


2. Cukinię kroimy w drobną kostkę


3. Marchew ścieramy na tarce


4. Dodajemy cukinię i marchew do pieczarek po około 10 minutach. Wszystko razem dusimy pod przykryciem.


5. Posiekany ząbek czosnku


6. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy do smaku.




6. Z ciasta i farszu formujemy pierożki i układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy jajkiem.
Pieczemy w 180 st.C około 20-25 minut


SOS:


1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni.



2. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy śmietanę i około 2 łyżeczki curry, pieprz i paprykę do smaku.


...i GOTOWE!!!

Pierożki smakuję świetnie z surówkami, same, na ciepło i na zimno. Zatem są idealne nie tylko na obiad, ale i na przekąskę na przyjęcie lub do pracy nawet jeśli nie mamy możliwości ich odgrzać. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz