poniedziałek, 28 października 2013

Danie z soczewicą i ryżem basmati

Zastanawiałam się co tu zrobić dzisiaj na jutrzejszy obiad i wymyśliłam coś takiego :) Danie z ciecierzycą, ryżem i warzywami :)




PRZEPIS:

Składniki:
0,5 kubka mieszanki ryżu basmati z dzikim
0,5 kubka czerwonej soczewicy
1 cukinia
1 papryka
garść sałaty roszponki
około 300 g fasolki szparagowe
białe wino
2 ząbki czosnku
odrobina imbiru (mniej więcej wielkości jednego ząbku czosnku)
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie w kulkach


1. Gotujemy wodę w osobnych garnkach na ryż i soczewicę. Do wody na soczewice dodajemy liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i 2 kulki pieprzu


2. Kroimy fasolkę i wrzucamy do garnka lekko podlewając wodą. Dusimy



3. Dodajemy paprykę. Podlewamy odrobiną wina. Dusimy do miękkości i odstawiamy


4. Na rozgrzany olej dodajemy posiekane ząbki czosnku i imbir. Dusimy na małym ogniu


5. Kroimy w piórka cebulę i dodajemy do czosnku 



6. Kroimy cukinię w półplasterki i dodajemy do cebuli i czosnku, podlewamy winem i dusimy do miękkości.


7. Na koniec wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.
...i GOTOWE !!!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz