sobota, 5 października 2013

Gofry light :)

Chciałam dzisiaj zrobić gofry pełnoziarniste, ale okazało się, ze nie mam na tyle mąki, dlatego są też z mąką pszenną. 
Zatem dzisiaj mała dawka mąki pszennej :)




PRZEPIS:

Składniki:
2 kubki wody niegazowanej
1 kubek mąki pełnoziarnistej (można spróbowac dodać tylko mąkę pełnoziarnistą)
1 i 1/3  kubka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja 
1 łyżeczka sody
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1 łyżka oleju rzepakowego

1. Oddzielamy żółtka od białka i białko ubijamy na sztywną pianę 

2. Do wody dodajemy żółtka, olej, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, mąkę i wszystko dobrze mieszamy mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy ręcznie.

3. Rozgrzewamy gofrownicę. 

4. Nalewamy ciasto na całą powierzchnię gofrownicy. 


....i GOTOWE !!! 
Ja polecam z dżemem ze stevią, bananem i orzechami :) 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz