niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto migdałowe z morelami

 Wiem, że lubicie takie dietetyczne słodkości, ja też :) Zatem za każdym razem jak spodziewam się gość to szukam nowych pomysłów na ciasta, ciasteczka i inne dietetyczne słodkie przysmaki...i tym razem trafiłam na taki przepis, którego oryginalną wersję znajdziecie tutaj   




PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
Morelepłatki migdalowe
1/3 łyżeczki kurkumy
4 jajka

50 g ksylitolu lub ja dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego (myślę, że można dodać więcej  kropli lub cukru lub ksylitolu żeby było słodsze)
35 kropel stewii fluid 
150 ml oleju
200 g mąki migdałowej
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu 
100 ml gazowanej wody mineralnej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny


1. Morele przygotowujemy pozbywając się pestek i odstawiamy do odsączenia wody



2. Przygotowujemy mąkę migdałową i kukurydzianą, cynamon, kurkumę  oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.



3. Ubijamy jajka z cukrem lub jak mamy to z ksylitolem i stewią. Gdy masa będzie gładka i jasna, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy, sól, wodę mineralną i sok z cytryny




4. Dodajemy stopniowo do jajek wymieszane suche składniki i wylewamy na blaszkę. Układamy brzoskwinie i posypujemy płatkami migdałowymi







Pieczemy w 180°C przez 35 do 45 minut. Musimy skontrolować pod koniec patyczkiem.

Po upieczeniu ciasto będzie miało konsystencję "zbitą" i lekko może być wilgotne.

.
...I GOTOWE !!!!





     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz