sobota, 19 kwietnia 2014

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

       W moim rodzinnym domu mama już od 20 lat piecze co weekend chleb pszenno-żytni na zakwasie. Często kiedy przyjeżdżamy pozwala mi upiec z części zakwasu chleb pełno żytni z żurawiną :) Ciężko będzie mi napisać 100 % przepis, bo wszystko zazwyczaj robimy "na oko", ale możecie, a nawet musicie spróbować tez w domu upiec taki chleb.






PRZEPIS (na 1 bochenek):
SKŁADNIKI:
Zakwas:
200g mąki żytniej
0,5 szklanki wody
2 gramy drożdży

Chleb:
zakwas
600g mąki żytniej
10g drożdży
1 łyżka soli
0,5 litra letniej wody0,5 - 1 szklankę żurawiny

1. Wszystkie składniki na zakwas dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni

2. Do zakwasu dodajemy 100 g mąki, drożdże, sol i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem

3. Dodajemy resztę mąki i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Blaszki smarujemy olejem (my używamy tzw. keksówki) i wykładamy ciasto do blachy. Czekamy, aż jeszcze wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w 200st. C przez 1 godz i 10 minut.





Poniżej jest ciasto na chleby z mąk żytniej i pszennej










Tutaj już jest porcja ciasta z mąki żytniej z żurawiną




Na kolejny zakwas pozostawiamy ciasto z całości. Wkładamy do miseczki i odstawiamy do zimnego miejsca aż do następnego wyrabiania ciasta.



Poniżej chleb gotowy do włożenia do piekarnika 




A oto bochenek chleba żytniego z żurawiną !!!!


2 komentarze :

Paulina Urbańczyk pisze...

Ojjj strasznie mnie kusi ta żurawina w domowym pieczywie :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Pasuje idealnie, zwlaszcza do zytniego ;)

Prześlij komentarz