wtorek, 6 maja 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Wczoraj zastanawiałam się co dobrego mogę przygotować dla męża na kanapkę i dostałam natchnienia. Oto efekty ;)





PRZEPIS:

Składniki:
100 g soczewicy czerwonej (można spokojnie dodać 200 g, ja miałam tylko 100 ;) )
2 duże marchewki
2 jaja
2 cebule
przyprawy: papryka słodka, pieprz mielony czarny, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, sól



1. Soczewice gotujemy, a właściwie rozgotowujemy ;) na 1 porcję soczewicy dodajemy 2 porcje wody.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na małym ogniu na patelni.  



3. Ścieramy w między czasie marchew i dorzucamy do cebuli. Dusimy pod przykryciem do miękkości.





4. Soczewicę, marchew z cebulą łączymy razem. Dodajemy przyprawy, jaja i dokładnie mieszamy.






5. Przekładamy do formy i pieczemy w 180 st.C około 35-40 minut.



...i GOTOWE !!!!



  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz