czwartek, 15 maja 2014

Zupa szpinakowy krem

Już od jakiegoś czasu zamierzałam zrobić tą zupkę, a to wszystko za sprawą mojej szwagierki. Bazowałam głównie na przepisie i pomyśle Basi, ale z małymi modyfikacjami ;) Nie byłabym sobą ;)


PRZEPIS:

Składniki:
około 300 g liści świeżego szpinaku
5-6 dużych pieczarek
1 duża cebula
1 marchew
3 średniej wielkości ziemniaków
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 litr wody
GRZANKI: ja zrobiłam z pełnożytniego chleba na zakwasie, ale oczywiście w wersji bezglutenowej sięgamy po grzanki lub chleb bezglutenowy



1. Obieramy, kroimy pieczarki i cebulę . Wrzucamy do garnka i dusimy. 



2. Jak już będą "uduszone" ;) dodajemy wodę i gotujemy.



3. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i marchew. Gotujemy do miękkości.



4. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze chwilę, aż szpinak zmięknie.



5. Doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Całość blenderujemy.



...a poniżej moje grzanki ;)





...i GOTOWE !!!




2 komentarze :

fitdevangel pisze...

Wohoooo wspaniały kolor, czym zastąpić ziemniaczki? :D

http://fitdevangel.blogspot.com

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Dlaczego chcesz zastąpić ziemniaki?

Prześlij komentarz