wtorek, 28 lipca 2015

Chicken Saagwala - Kurczak w indyjskim sosie szpinakowym

Często jak idzemy do indyjskiej restauracji, to zamawiam właśnie "Chicken Saagwala". Uwielbiam to danie, jest rewelacyjne. Dzisiaj miałam natchnienie i czas i spędziłam większość popołudnia w kuchni....a oto co przygotowałam ;)



PRZEPIS:

Składniki:
piersi drobiowe 500g
szpinak mrożony 300g
2 garści świeżego szpinaku (można użyć tylko świeżego albo tylko mrożonego) 
cebula (2 średniej wielkości)
150-200 g naturalnego jogurtu
świeży imbir
czosnek (świeży lub granulowany)
kurkuma
kolendra (ziarna lub mielona)
kumin
kardamon
goździki
cynamon
liście laurowe
ostra mielona papryka
kulki pierzu czarnego 
sól
olej rzepakowy lub masło klarowane


1. Rozmrażamy pod przykryciem szpinak


2. Pierś kurczaka kroimy w dowolne kawałki i marynujemy
Marynata: 4 łyżki jogurtu, 1 cm świeżego imbiru, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, 1/5 łyżeczki kminku, sól-szczypta. Wszystko miksujemy blenderem i marynujemy mięso.

Mięso odstawiamy do lodówki


3. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżeczkę oleju lub masła, 1/4 łyżeczki cynamony, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy i smażymy na małym ogniu do zeszklenia się cebuli



4. W blenderze miksujemy plasterek imbiru, 1/2 ząbki czosnku i 4 łyżki wody. Dodajemy do cebuli i dalej na małym ogniu dusimy.



Masala: 1 płaska łyżeczka cynamony, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kardamonu, 5 goździków, 5 ziaren pieprzu, 1/4 łyżeczki kolendry, pół plasterka imbiru, 1/4 łyżeczki kuminu. Wszystko miksujemy



5. Gotujemy w niewielkiej ilości szpinak. Po ugotowaniu miksujemy szpinak świeży z mrożonym na gładką masę.




6. Dodajemy szpinak do cebuli, wsypujemy masalę, sól i wszystko dokładnie mieszamy pozostawiając mały ogień. Jeśli jest za gęste możemy dodać jogurtu i trochę wody.







7. Dodajemy mięso i dusimy do momentu gotowania, ciągle mieszając. Dosalamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba :)





.....i GOTOWE !!! podajemy z ryżem. U nas ryż naturalny i do tego zapiekane w przyprawach warzywa (kalafior, papryka, fasolka szparagowa, cukinia, pieczarki)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz