środa, 23 grudnia 2015

Makowiec świąteczny z polewą daktylową (bezglutenowy)

Świetny makowiec inspirowany od True Taste Hunters.





PRZEPIS:
Składniki:
1 kg masy makowej (dla bezglutenowców zrobić swoją domową lub użyć gotową) 200 g płatków jaglanych (ok. 2 szklanki)
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
ok. 750 g jabłek startych na dużych oczkach
ok. 250 g syropu z agawy lub innego zdrowego płynnego zamiennika cukru
śmietana z 1 puszki mleka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki likieru amaretto lub rumu

karmel daktylowy:
250 g suszonych daktyli namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie
50 ml mleka roślinnego
kilka kropel ekstraktu migdałowego
szczypta cynamonu
do posypania dowolne orzechy i/lub bakalie


  1. Do miski przekładamy masę makową. Dodajemy utarte jabłka i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy syrop klonowy, płatki jaglane i amaretto lub rum. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy skrobię i ponownie dokładnie mieszamy.
  2. Ubijamy na sztywno śmietanę kokosową i dodajemy do masy makowo-jabłkowej. Dokładnie, delikatnie mieszamy łyżką
  3. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C z termoobiegiem ok. 40 min.
  4. Do odsączonych daktyli dodajemy mleko i blenderjujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.
  5. Gotową masę karmelową wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy orzechami.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz