środa, 27 listopada 2013

Gołąbki z kapustą włoską

Oto obiecany przepis na tradycyjne polskie danie, czyli gołąbki :) Od razu muszę się przyznać, że robiłam samodzielnie pierwszy raz w życiu  :) 
....no i wyszły baaardzo smaczne. Nie dodałam niczego co by zawierało pomidory czyli np. przecieru, tylko dlatego, że mój mąż jest uczulony na pomidory. Zatem jeśli chcecie, to śmiało możecie dodać przecier lub zrobić jakiś sos pomidorowy :)



Jeden gołąbek waży około 150 g zawiera około:

Energia: 170 kcal
Białka: 10 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 3 g
PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
10 liści kapusty włoskiej
500 g mięsa mielonego wieprzowego (może być drobiowe)
0,5 szklanki białego ryżu (na sypko)
1 duża cebula
1 łyżeczka przecieru z ostrych papryczek
przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, majeranek, kilka kulek ziela angielskiego, 1 duży ząbek czosnku


1. Ryż parujemy w 1 szklance wrzącej wody


2. Liście odcinamy, pozbawiamy ich twardych części i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na około 10 minut pod przykryciem.



3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Możemy udusić.


4. Uparowany ryż mieszamy z mięsem, cebula, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą do smaku. Ilość wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.


5. Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym lub garnku. Kładziemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego i pokrojonego w plasterki czosnku. Zalewamy około 0,5 szklanką wody. Możemy położyć masło na wierzch. Przykrywamy i dusimy w piekarniku w 180 st. C około 1 godzinę.   



....i GOTOWE !!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz