PRZEPIS:
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
400-500 g szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale można oczywiście dodać świeże liście)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
korzeń imbiru
śmietana (ja użyłam sojowej, ale świetnie pasuje do tego 30% czyli tzw. słodka śmietana)
mleczko migdałowe (opcjonalnie)
1 łyżeczka masła
płatki migdałowe
kumin rzymski (mielony)
goździki
cynamon
pieprz czarny mielony
ostra papryka (mielona)
kurkuma
curry
1. Mięso kroimy w kostkę i marynujemy z posiekanym w paski imbirem, 1 łyżeczką kurkumy, 0,5 łyżeczki kuminu, pieprz
2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy 3-4 goździki
3. Czosnek i cebulę siekamy drobno. Smażymy. Dodajemy kumin, curry. Czekamy aż się cebula zeszkli.
4. Do szpinaku dodajemy cebulę, mięso, śmietanę (małe opakowanie) i około 4-5 łyżek mleczka kokosowego. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe
5. Dosypujemy 3-4 łyżki płatków migdałowych.
1 komentarz :
Podoba mi się połączenie przyprawy ze szpinakiem :)
Prześlij komentarz