Szybko, smacznie i zdrowo, zwłaszcza na kolację po siłowym treningu :)
Pomysł zaczerpnęłam tutaj :)
PRZEPIS:
Składniki:
200g twarogu
2 jaja
2 łyżki mąki bezglutenowej
cukier wanilinowy do smaku lub syrop z agawy
Wrzucamy wszystkie składniki do blendera. Miksujemy na gładką masę.
Smażymy na patelni beztłuszczowej.
...i GOTOWE !!!
6 komentarzy :
jak bezglutenowe to koniecznie muszę wypróbować! :)
Droga Doroto... Zrobiłam dziś 3 danie wg przepisu z Twojego bloga i wszystkie 3 nie wyszły. Chyba coś nie do końca jest przemyślane w Twoich przepisach, skoro postępuję zgodnie z instrukcją podaną przez Ciebie... ;)
A jakie dania robilas? I uzywalas dokladnie tak jak pisalam wszystkich skladnikow itp. ? Dziwne, ja robie i pisze zawsze na bierzaco .
mi wychodziły wszystkie, które do tej pory robiłam.
Właśnie zrobiłam te placuszki. Dobrze, że nałożyłam na patelnię tylko dwa, bo wylądowały w śmietniku. Nie dało się tego usmażyć, rozwalały się. Nie zdążyłam nałożyć a już spód był czarny. Wyszła taka konsystencja jak na zdjęciu, smak pyszny, ale... Musiałam dodać dużo, dużo więcej mąki i wtedy coś z nich wyszło, ale i dużo wysiłku, bo nadal przywierały. Użyłam jaglanej mąki( brakuje informacji jakiej Ty użyłaś, bo są różne mąki bezglutenowe i z każdą inaczej mi się pracuje). Następna partia została więc wrzucona porcjami łyżką do wody. Wyszły pyszne kluseczki z kleksem dżemu porzeczkowego. Twaróg to nie jest dobry materiał do smażenia, jeśli mąki jest tak mało, już kolejny raz się na nim sparzyłam. To jakby inne danie już, ale pyszne. Miałam zostawić do spróbowania domownikom..... ale nie wyszło. :/
Ja uzywam zawsze do tych placuszków gotowej mieszanki mąki bezglutenowej, która nadaje im większej elastyczności. Ważne też, abyś smażyła na bardzo małym ogniu powoli i na dobrj patelni. Ja jeszcze nie miałam z nimi problemu. Pozdrawiam
Prześlij komentarz