niedziela, 8 września 2013

sezonowe warzywa i owoce - co to znaczy?

           Dzisiaj jeden z moich czytelników zadał pytanie "dlaczego pora roku ma wpływ na wartość odżywczą warzyw i owoców?


 


Wielu z nas zapomina o tym, że warzywa i owoce, które są na półkach w supermarketach nie zawsze są sezonowe. Co to znaczy? Każde warzywa i owoce mają swój sezon, czyli czas, w którym dojrzewają i należy je zbierać i spożywać. Inne warzywa i owoce będziemy jeść wiosną, inne latem, a inne jesienią i zimą. Dzisiaj rynek spożywczy oferuje nam warzywa i owoce przez cały rok. Niezależnie od sezonu możemy kupić np. pomidory, truskawki. Jednakże nie znaczy to, że zimą np. pomidory smakują tak samo jak latem, a co najgorsze, nie mają one takich wartości odżywczych zimą.

Podobnie jest z nowalijkami. Ich nazwa powinna również wskazywać na porę ich spożycia. Nowalijki to warzywa, które są dojrzałe w połowie wiosny. To przecież po zimie sadzimy nasionka sałaty, rzodkiewki, a spożywać możemy je dopiero w maju. Mimo, że w supermarketach są przez cały rok. Pamiętajmy, że warzywa i owoce, na które nie ma sezonu najczęściej są "wspomagane" do wzrostu środkami chemicznymi. Zatem ich wartość odżywcza nie jest dobra, nie mówiąc o smaku. Wspomniane pomidory, zimą wyglądają jakby były nawoskowane, albo z plastiku, a jak smakują? Sami odpowiedzcie na to pytanie.

Jakie i kiedy wybierać warzywa i owoce?

Poniżej link do dwóch kalendarzy sezonowych warzyw i owoców (zachęcam do ich pobrania i wydrukowania):

Wiosna:
  • rzodkiewka
  • sałata 


Lato:
  • pomidory
  • młode ziemniaczki
  • bób
  • truskawki
  • ogórki
  • czereśnie
  • jabłka
  • kalafior
  • cukinia


Jesień i zima:
  • dynia
  • marchew
  • seler
  • por
  • buraki
  • kapusta
  • kapusta kiszona
  • ogórki kiszone
  • ziemniaki
  • pietruszka korzeń
  • pomarańcze


Oczywiście wymieniłam tylko orientacyjnie sezony najczęściej spożywanych warzyw i owoców. Niektóre warzywa możemy spożywać już późnym latem lub jesienią, a dodatkowo składować i przechowywać zimą np. marchew, paprykę, dynię, ziemniaki.
Pewnie się zastanawiacie co z cytrusami? One też mają swój sezon, ale tylko w krajach, z których pochodzą. To właśnie, kiedy w Polsce jest zima, w ciepłych krajach rosną i dojrzewają pomarańcze, które później są sprowadzane do Polski.
Oprócz wartości odżywczych sezonowych warzyw i owoców, warto również zwrócić uwagę, iż w sezonie są inne ceny tzn. sezonowe warzywa i owoce są tańsze.

Niestety na przełomie kilkudziesięciu lat wartość odżywcza warzyw i owoców znacznie spadła. Rozwój rolnictwa niesie za sobą też konsekwencje. Wprowadzono wiele udogodnień w produkcji żywności, ale również wprowadzono wiele nawozów pozwalających zwiększyć wydajność. Konsekwencją tego jest spadek jakości warzyw i owoców. Wynika to z tego, że dzisiaj rolnikom zależy na jak najszybszych zbiorach, aby ich ilość była wysoka, dodają nawozy, które przyśpieszają wzrost warzyw. Niestety przez to tracą one więcej witamin i minerałów. Poniżej porównanie utraty wartości odżywczej wybranych warzyw i owoców. Dane z lat od 1985 do 2002 roku.



Owoce i warzywa wczoraj i dziś
Związki mineralne i witaminy, zawartość w miligramach na 100 g produktu spożywczego.


   
OWOCE
1985
2002
Różnica
Jabłka
Witamina C
5
2
-60%
Banany
Wapń
8
7
-12%
Kwas foliowy
23
5
-79%
Magnez
31
24
-23%
Witamina B6
330
18
-95%
Truskawki
Wapń
21
12
-43%
Witamina C
60
8
-87%
WARZYWA
1985
2002
Różnica
Brokuły
Wapń
103
28
-73%
Kwas foliowy
47
18
-62%
Magnez
24
11
-55%
Fasola
Wapń
56
22
-51%
Kwas foliowy
39
30
-23%
Magnez
25
18
-31%
Witamina B6
140
32
-77%
Ziemniaki
Wapń
14
3
-78%
Magnez
27
14
-48%
Marchew
Wapń
37
28
-24%
Magnez
21
6
-75%
Szpinak
Magnez
62
15
-76%
Witamina C
61
18
-65%
Źródło: 1985 Gelgy (Szwajcaria) 1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal

2 komentarze :

Kornik pisze...

Dziękuję bardzo za rozpiskę.

Ta ostatnia tabela jest zatrważająca @_@

Jeśli dalej przydadzą Ci się tematy to ostatnio przeżyłem cięzki szok. Często do pracy kupowałem sobie taki krem do pieczywa z Lidla. Smakował wyśmienicie, a do tego skoro był w sekcji z białymi serami itp. twarogami to myślałem, że jest zdrowy. Dopiero kolega zwrócił mi uwagę, że na opakowaniu było napisane, że ten krem zawiera min. 40% tłuszczu.

Myślę, że ciekawym tematem byłby poradnik "Jak wybierać produkty w sklepie". Na co zwracać uwagę kupując na codzień różne produkty. Jakie są najczęstsze błędy w doborze produktów (szczególnie te wynikające z niewiedzy ludzi).

Jak tak myślę to pomysłów na tematy mam co nie miara ;p

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Co do tematu jak radzić sobie z wyborem produktów w sklepie tez myślałam żeby napisać jakiś post, ale to jest temat rzeka. Napiszę post z kilkoma podstawowymi zasadami, który mam nadzieję ułatwi wybór najpopularniejszych produktów. Na temat wybierania produktów, to można pisać osobnego bloga, dlatego dobrym rozwiązaniem jest oglądanie programu "wiem co jem" i "wiem co kupuję" znane programy na TVN :) polecam i pozdrawiam:)

Prześlij komentarz