środa, 11 września 2013

Sok z czerwonych buraków (ćwikłowych)

           W dzisiejszym poście chciałam napisać kilka słów o czerwonych burakach, które często nie są doceniane, albo też nielubiane. 

           Ja bardzo zachęcam do wprowadzenia do swojej diety buraków. Dlaczego?


1. Zawierają duże ilości dobrze przyswajalnych pierwiastków takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez kobalt, witaminy: A, C, B1, a także kwasu foliowego.

2. Nie tylko bulwa jest bogata w witaminy i minerały, ale również liście, które można dodawać do zup i nie tylko. 

3. Świetnie zwalczają problemy ze zgagą. Buraki mają odczyn zasadowy, dlatego po ich zjedzeniu ustępują dolegliwości związane z nadkwasotą.

4. Dzięki zawartym minerałom i witaminom, zwiększają odporność. Zatem polecam picie soku z buraków np. podczas przeziębienia. 

5. Są bogatym źródłem kobaltu, który bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego też buraki są zalecane przy niedokrwistości.

6. Zawarte w burakach azotany wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego.

7. Spożywane w pierwszych tygodniach ciąży wpływają na prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu. To za sprawą zawartego w burakach kwasu foliowego.  

8. Wiele badań potwierdza, że buraki działają antykancerogennie (dzięki zawartości składników takich jak: rubid i cez) 


      Polecam picie świeżego soku z buraków. Ja mam możliwość przygotowania soku w domu, ale jeśli nie macie sokowirówki, to są dostępne na rynku tzw. soki jednodniowe z buraków np. Marwit lub Cymes.
      Jeżeli nie lubicie pić samego soku z buraków, możecie dodawać go do koktajli warzywnych np. w połączeniu z jabłkiem i bananem (świetny dodatek na 2 śniadanie do pracy).
     
    

  PONIŻEJ MÓJ DZISIEJSZY ŚWIERZY SOK Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH



1. 1 kg czerwonych buraków czyli około 6 sztuk


2. Obieramy lub dobrze szorujemy i kroimy na ćwiartki


3. Wrzucamy do sokowirówki i....GOTOWE !!


Mi się udało uzyskać dokładnie 400 ml soku.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz