niedziela, 6 października 2013

Alergia na mleko. jakie stosować zamienniki, w jakich produktach szukać wapnia?

       W dzisiejszym poście chciałam napisać kilka słów na temat alergii na mleko ssaków, zwłaszcza mleko krowie. 





       Ogólnie nie jestem zwolennikiem picia mleka przez osoby dorosłe i dzieci. Do spożycia produktów z mleka nie mam większych zastrzeżeń. Pisałam też już o tym, że ja osobiście mleka nie piję. Dlaczego? Osoby dorosłe i dzieci nie mają zdolności do trawienia poszczególnych białek mleka krowiego (czy innego ssaka np. kozy, owcy) i laktozy, cukru, który znajduje się w mleku. Nie jesteśmy w stanie w takim stopniu strawić laktozy mleka jak w mleku kobiecym. Ludzkie mleko zawiera podobne białka i laktozę, jednak musimy być świadomi, że są one nieco inne pod względem budowy chemicznej niż mleko zwierząt, dlatego też człowiek nie metabolizuje wszystkich cząsteczek białek i laktozy. 
     
       Produkty, które są wykonane z mleka, jak na przykład sery, jogurty, śmietana, podczas produkcji zawarte w nich białka są rozkładane. Przykładem są sery podpuszczkowe, do których produkcji używa się enzymu "podpuszczki", który jest pobierany z żołądka krowy. Zatem w tych serach białka są już rozłożone i gotowe do metabolizowania przez organizm ludzki. Kolejnym przykładem są jogurty, w których bakterie korzystne dla naszego zdrowia rozkładają laktozę - cukier zawarty w mleku, dlatego osoby uczulone na laktozę często mogą spożywać jogurty, ponieważ bakterie tzw. jogurtowe (z rodziny Lactobacillus) żywią się laktozą, rozkładając jej cząsteczki.  

Co uczula w produktach z mleka?

       W mleku krowim uczula laktoza i białka mleka krowiego. Białka, które najczęściej wywołują  uczulenie to: 
  • Beta-laktoglobulina (BLG), 80% uczulonych na mleko krowie
  • Alfa-laktoglobulina (ALA), 50% uczulonych na mleko krowie
  • Albumina surowicy bydlęcej (BSA), 30% uczulonych na mleko krowie
  • Kazeina
Jakie są objawy alergii na mleko ?

       Reakcje alergiczne są indywidualne. Wszystko zależy od pacjenta, u niektórych widoczne są zmiany skórne, tzw. skóra atopowa, trądzik. U innych podrażnieniu ulegają jelita. Występuje ogólna skłon­ność do zabu­rzeń tra­wie­nia, zapar­cia, bie­gunki, nie­spe­cy­ficz­nych zapa­leń jelit, coli­tis mucosa, coli­tis ulce­rosa, wiele przy­pad­ków cho­roby Leśniewskiego-​Crohna, niewielkie krwawienia z dolnego odcinka jelit.
       Niemowlęta uczulone na mleko krowie są niespokojne, często płaczą, występują u nich wzdęcia.      

Jak należy leczyć alergię na mleko?

      Nie istnieje lek, który można podać osobom z alergią na mleko. Jedynym skutecznym sposobem jest dieta eliminacyjna. Zatem należy z diety wykluczyć mleko w czystej postaci i wszystkie produkty, które są wykonane z mleka: sery twarogowe, żółte, śmietany, jogurty, lody i produkty, w których mogą się znajdować śladowe ilości mleka.

Jeżeli objawy nadwrażliwości na mleko dotyczą niemowlęcia karmionego piersią (jest to tzw. skaza białkowa), wówczas matka karmiąca powinna ze swojej diety wykluczyć mleko i produkty mleczne.

Jak zastąpić  mleko i produkty mleczne?

      Często mówi się, że osoby uczulone na mleko krowie mogą zastąpić je mlekiem innych ssaków np. mlekiem kozim lub owczym. Jednak jest to nieprawdą, ponieważ w tych mlekach też występują podobne białka i laktoza, wywołujące podobne lub inne zmiany alergiczne. Zatem mleko kozie i owcze nie może być zamiennikiem mleka krowiego u osób z uczuleniem.

       Na rynku istnieje już wiele zamienników mleka i produktów mlecznych. Są one często wzbogacane wapniem, niestety są droższe od zwykłego mleka. 
              Najbardziej znaną firmą specjalizującą się w produktach zastępujących mleko jest "ALPRO", są też inne odpowiedniki: Frias, Valsoia, Natumi, ProSoya, Natur Green, Eco Mil, .
      

1. Śmietana z mleka ryżowego


 2. Śmietana z mleka sojowego




  • Mleko z migdałów
  • Mleko z soi - jednak przestrzegam przed nadmiernym spożywaniem produktów z soi. Zwłaszcza przez mężczyzn. Soja zawiera naturalne fitoestrogeny, które mogą zmieniać poziom testosteronu u mężczyzn i wpływać na bezpłodność. Dodatkowo zawiera tioglikozydy, które wpływają na upośledzenie działania tarczycy, powstanie tzw. wola. Może też sprzyjać powstawaniu otyłości.  
  • Mleko z orzechów np: nerkowca, laskowych
  • Sery tofu z soi
  • Sery z miazgi migdałowej i innych orzechów


Gdzie znajdziemy wapń?       

 
ROŚLINNE ŹRÓDŁA WAPNIA (w 100g produktu)
MELASA Z KAROBU
3150 mg
SUROWE ZIARNA MAKU
1266 mg
SUROWE ZIARNA SEZAMU NIEŁUSKANEGO
1160 mg
TAHINI
426 mg
MIGDAŁY
273 mg
AMARANTUS
248 mg
SOJA (suche nasiona)
239 mg
FIGI SUSZONE
203 mg
QUINOA
200 mg
NATKA PIETRUSZKI
193 mg
ORZECHY LASKOWE
186 mg
FASOLA BIAŁA (suche nasiona)
163 mg
JARMUŻ
157 mg
MORELE SUSZONE
139 mg
PISTACJE
135 mg
NASIONA SŁONECZNIKA
131 mg
OTRĘBY PSZENNE
119 mg
SZCZYPIOREK
97 mg
ORZECHY WŁOSKIE
87 mg
źródło tabeli: http://zdrowy-talerz.pl/2013/03/zrodla-wapnia-w-diecie-bezmlecznej-i-weganskiej/

1 komentarz :

Magnuss pisze...

Mega konkretny dla mnie artykuł. Zwłaszcza info o powiązaniu atopowego zapalenia skóry z colitis ulcerosa...
Czy możesz podać źródła z jakich korzystałaś?

Dzięki z góry, pozdr
Adam

Prześlij komentarz