Bardzo rzadko mi się zdarza dodawać do potraw majonez, dosłownie raz na pół roku, chyba stosuję. Jednakże jeśli już sięgam po majonez, to dodaję go do sałatki max 2-3 łyżki. No i najważniejsze, polecam robić taki majonez samemu :) oto przepis:
PRZEPIS:
Składniki:
olej, ja użyłam ryżowego, polecam również oliwę z oliwek
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy
1. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka, używamy tylko żółtka.
2. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy
3. Żółtko dokładnie mieszamy z musztardą, aż powstanie jednolita masa
4. Następnie dodajemy powoli olej ciągle mieszając do uzyskana jednolitej masy. Najlepiej dodawać trochę, dokładnie wymieszać i tak aż uzyskamy zadowalającą ilość majonezu ;)
Tak na prawdę z jednego żółtka i jednej łyżki musztardy możemy uzyskać 1 litr i więcej majonezu. Tyle ile dodamy oleju, tyle będziemy mieli majonezu :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz