środa, 23 października 2013

Domowy majonez bez konserwantów

Bardzo rzadko mi się zdarza dodawać do potraw majonez, dosłownie raz na pół roku, chyba stosuję. Jednakże jeśli już sięgam po majonez, to dodaję go do sałatki max 2-3 łyżki. No i najważniejsze, polecam robić taki majonez samemu :) oto przepis:




PRZEPIS:

Składniki:

olej, ja użyłam ryżowego, polecam również oliwę z oliwek
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy


1. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka, używamy tylko żółtka.


2. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy


3. Żółtko dokładnie mieszamy z musztardą, aż powstanie jednolita masa


4. Następnie dodajemy powoli olej ciągle mieszając do uzyskana jednolitej masy. Najlepiej dodawać trochę, dokładnie wymieszać i tak aż uzyskamy zadowalającą ilość majonezu ;)
Tak na prawdę z jednego żółtka i jednej łyżki musztardy możemy uzyskać 1 litr i więcej majonezu. Tyle ile dodamy oleju, tyle będziemy mieli majonezu :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz