środa, 2 października 2013

Oleje - jakie wybierać?

            W dzisiejszym poście chciałam napisać, jakie wybierać oleje do przyrządzania potraw. wiele osób mnie pyta o to jakich ja olei używam i do czego, to mam nadzieję, że uda mi odpowiedzieć na Wasze pytania.






            Pamiętajmy, żeby dieta była zbilansowana powinna w swoim składzie zawierać oleje. Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są oleje roślinne, a przede wszystkim oliwa z oliwek. Oleje roślinne zawierają korzystne dla naszego zdrowia Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Oleje roślinne są bogate w witaminy A, D, E, K oraz nie podwyższają cholesterolu LDL (złego) w naszej krwi.
            Często jednak, mimo korzystnych właściwości olejów roślinnych, niewłaściwe ich użycie w kuchni może źle wpływać na nasze zdrowie. Dostarczając np. substancji kancerogennych, powstałych na skutek spalania tłuszczu.
           
Zatem, jakie oleje są najlepsze do smażenia, a jakie do sałatek, czym smarować pieczywo?


DO SMAŻENIA:

Jakość olejów czy tłuszczy używanych do smażenia cechuje ich stopień spalania. To znaczy, przy jakiej temperaturze dany olej zaczyna się spalać – dymić. Ten proces powoduje wytworzenie wielu substancji kancerogennych. Zatem, przy smażeniu potrawy zwrócimy uwagę, czy użyty przez nas olej nie zaczyna zbyt szybko się dymić, mimo, że patelnia jeszcze nie jest wystarczająco rozgrzana.

Najlepsze do smażenia są:

Olej rzepakowy -  jest neutralny w smaku, ma uniwersalne zastosowanie. Nadaje się na zimno i na ciepło, ma najbardziej neutralny dla zdrowia skład kwasów tłuszczowych. Zawiera najmniej kwasów omega-6 oraz witaminę E i K

Olej słonecznikowy -  jest powszechnie używany do dań na zimno i na ciepło. Nie powinno się go jednak przegrzewać, ponieważ doprowadzi to do zbyt szybkiego utlenienia i wytworzenia substancji kancerogennych. Zawiera dużą ilość witaminy E. Chociaż są różne zdania na temat czy smażyć na oleju słonecznikowym. Ja osobiście używam rzepakowego albo ryżowego.

Olej ryżowy – ten rodzaj oleju polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zapachem smażonego oleju. Olej ryżowy jest idealny do smażenia, ponieważ nie oddaje smaku i zapachu, zatem smażone mięso jest pyszne, a dodatkowo ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, zatem nadaje się do smażenia w bardzo wysokich temperaturach.

 

Olej palmowy (kokosowy) - również świetnie nadaje się do smażenia w każdych warunkach. Szczególnie do długotrwałego smażenia w najwyższych temperaturach. Może być używany kilkakrotnie (smażenie frytek, pączków itp.).

Masło – jeśli chcemy smażyć na maśle, to tylko klarowanym, czyli takim, które zostało pozbawione laktozy i kazeiny. Zwykłe masło, które nie jest klarowane, podczas smażenia będzie się dymiło, czyli spaleniu będą ulegać kazeina i laktoza. Można w domowy sposób zrobić masło klarowane lub kupić je w sklepie.

DO SAŁATEK:

Oliwa z oliwek – idealnie nadaje się do sałatek, nie powinno się smażyć na oliwie, ze względu na jej niski stopień dymienia. Lepiej smażyć na smalcu, niż na oliwie. Spożywana na zimno dostarcza w naszej diecie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych i witamin A, D, E, K.


Olej lniany – podobnie jak oliwa jest bogatym źródłem NNKT. Powinien być spożywany tylko na zimno. Jednak ze względu na cenę, rzadko używany jest do potraw.

Olej sojowy – Zawiera dużą ilość flawonoidów, lecytyny, steroliny i witaminy E

Olej z pestek dyni – oprócz NNKT zawiera dużo  fitosteroli, selenu i cynku

Olej sezamowy - głównie stosowany w kuchni chińskiej (do zup, sałatek, dipów), nie nadaje się do smażenia (nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 70 °C, gdyż traci swój aromat)


Zwracam uwagę, aby oleje wielonienasycone (czyli oliwa, lniany, sojowy, z pestek dyni itp.) kupować wyłącznie nierafinowane, tłoczone na zimno, z krótkim terminem przydatności do spożycia. Powinniśmy te oleje przechowywać w lodówce, w butelce z ciemnego szkła – zachowują one wtedy najwięcej właściwości zdrowotnych.


Zatem do smażenia i pieczenia używajmy oleju kokosowego, palmowego lub oleju ryżowego, może być też rzepakowy. Jeśli chcesz podsmażyć krótko, np. cebulkę do sosu albo poddusić warzywa do zupy możesz wówczas użyć oliwy z oliwek.



A co używać do smarowania pieczywa?

            Ja osobiście jestem zwolennikiem stosowania tradycyjnego masła. Oczywiście też wszystko w granicach rozsądku.
            Uważam, że spożywanie margaryny nie jest korzystne. Margaryna jest wytworzona z olejów roślinnych, które teoretycznie są zalecane do spożycia ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednakże oleje roślinne w naturalnej postaci są konsystencji płynnej, wyroby do smarowania są przetworzone chemicznie do konsystencji stałej. Jest to już ingerencja w skład oleju i budowę kwasów tłuszczowych. Zatem uważam, że tego typu przetworzenie i zmiana frakcji (czyli skrętu wiązań) kwasów tłuszczowych nie jest korzystna dla naszego organizmu.


Oczywiście decyzja należy do Was co wybierzecie :)

5 komentarzy :

Unknown pisze...

A olej z pestek winogron?

Dorota Mazurkiewicz pisze...

tak, olej z pestek winogron jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia, ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, można na nim smażyć, ale chyba najkorzystniej jest go spożywać na zimno, dodając do surówek.
Polecam również spożywać olej lniany zwłaszcza Budwigowy, ostatnio jest głośnio na ten temat. Olej ten wykazuje duże pozytywne działanie na nasz organizm. Wpływa pozytywnie na nasz układ krwionośny, nerwowy, skórę, włosy...samo zdrowie:) można spróbować wprowadzić go do swojej diety :)

Bartek pisze...

A co Pani sądzi o smalcu? Przeczytałem artykuł, z którego wynika, że jest jak najbardziej ok:
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/04/blog/smalec-dlaczego-wszyscy-go-nienawidza-cholesterol-zdrowie/

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Co do smalcu, to jednak ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie polecam spożywania w dużych ilościach. Co do cholesterolu, to prawda, że też powinniśmy trochhę spożywać, ale na pewno nie codziennie. Jeśli zdarzy nam się 1-2 razy na miesiąc zjeść smalec, to nie widzę tutaj problemu.Jednakże jeśli mamy do wyboru smażyć na oliwie lub na smalcu, do zdecydowanie smalec jest lepszy ;) oliwa nie nadaje się do smażenia, lecz do spożywania na surowo, co też napisałam w poście :)

pozdrawiam

Aneta Mazurek pisze...

Jeśli używać olejów to tylko z pierwszego tłoczenia. Bardzo fajne i dobre są oleje świata, spory wybór nawet jest olej z pestek dzikiej róży, używam go do sałatek.

Prześlij komentarz