wtorek, 29 października 2013

Pizza bezglutenowa na spodzie fasolowym :)

Co powiecie na pizzę bez glutenu? ja własnie taką zrobiłam, wyszła pyszna :) polecam



PRZEPIS (przepis na 2 osoby):

Składniki:
CIASTO:
240 g białej fasoli (może być z puszki lub samemu ugotować)
0,5 kubka kaszy gryczanej
2 jaja
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

DODATKI:
0,5 cukinii
1 cebula
6 pieczarek
0,5 papryki
oliwki
salami
ser żółty
sos AJVAR (kuchnia turecka)
sos z papryki pikantny 
Można oczywiście dodać ketchup, ale taki prawdziwy :P


CIASTO

DODATKI DO PIZZY

1. Mielimy kaszę gryczaną w blenderze lub młynku do kawy


Maki uzyskałam niecałe 0,5 kubka, ale wykorzystałam do ciasta 3 łyżki


2. Do blendera wrzucamy fasolę, cebulę, czosnek, jaja, zmielona kaszę gryczaną (3 łyżki) i przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy...i wszystko razem dokładnie miksujemy



3. Wykładamy blachę papierem i wylewamy ciasto, rozsmarowujemy łyżką tak aby powstała warstwa około 1,5 cm. Ciasta wyszło mało, na 2 osoby



4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 25 minut


5. W między czasie przygotowujemy dodatki do pizzy. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni.


6. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka


7. Paprykę pokrojoną w paski


8. Cukinię i wszystko dusimy około 5-10 minut


9. Na ciasto wykładamy sosy lub ketchup i składniki. PIECZEMY JESZCZE 10-15 minut










....iiii GOTOWE !!!


2 komentarze :

Z Pamiętnika Dietetyka pisze...

Super pomysł na spód do pizzy ! Pozdrawiam :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Pomysł na spód z bloga http://ulkakolek.blogspot.de/. Ja standardowo lekko zmodyfikowałam, ale wyszło super :)

Prześlij komentarz