Kto lubi zupę z dyni? pyszna propozycja na lekki posiłek :)
PRZEPIS:
Składniki:
1,5 litra wody
1 mała dynia Hokkaido
2 marchewki
1 mała cebula
około 30 g selera
1 mały por
lubczyk
0,5 kubka żółtej soczewicy
1. Wodę gotujemy, a w między czasie marchew kroimy w półplasterki, seler w dużą kostkę
2. Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy i kroimy w kostkę
3. Marchew, seler i dynię wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż dynia będzie al dente
4. Dodajemy lubczyk, seler i cebulę. Gotujemy jeszcze około 10 minut.
5. Wyciągamy cebulę, lubczyk i seler i dodajemy soczewicę. Gotujemy aż soczewica będzie gotowa. Doprawiamy di smaku pieprzem, papryką i solą.
....i GOTOWE !!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz