środa, 16 października 2013

Zupa z dyni hokkaido i z soczewicą

Kto lubi zupę z dyni? pyszna propozycja na lekki posiłek :)





PRZEPIS:

Składniki:
1,5 litra wody
1 mała dynia Hokkaido
2 marchewki
1 mała cebula
około 30 g selera
1 mały por
lubczyk
0,5 kubka żółtej soczewicy


  




1. Wodę gotujemy, a w między czasie marchew kroimy w półplasterki, seler w dużą kostkę


2. Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy i kroimy w kostkę



3. Marchew, seler i dynię wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż dynia będzie al dente


4. Dodajemy lubczyk, seler i cebulę. Gotujemy jeszcze około 10 minut.


5. Wyciągamy cebulę, lubczyk i seler i dodajemy soczewicę. Gotujemy aż soczewica będzie gotowa. Doprawiamy di smaku pieprzem, papryką i solą.


....i GOTOWE !!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz