środa, 6 listopada 2013

Babeczki czekoladowo pomarańczowe bez mąki i cukru :)

Dzisiaj na mój kurs niemieckiego chciałam zrobić dla koleżanek i kolegów słodką niespodziankę na zakończenie kolejnego poziomu. A oto efekty!!

Mogą być BEZGLUTENOWE, wszystko zależy czy uda Wam się znaleźć gorzką czekoladę bez "oznak" glutenu ;)

Co prawda moje babeczki wyglądają na niewyrośnięte, ale to dlatego, że za mało nakładałam do foremek, bo chciałam zrobić 18 sztuk, ale w sumie ciasto jest na połowę ;)

Z podziękowaniem dla Chocoholiczki, od której oryginalny przepis na babeczki jest  Tutaj





PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
200g gorzkiej czekolady, ja wybrałam z z 85% kakao
1 pomarańcza
5 jajek
3 łyżki miodu, ja użyłam wielokwiatowego
szczypta soli


1. Oddzielamy żółtka od białek


2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej



3. Dodajemy miód


4. Do żółtek dodajemy sok z pomarańczy i startą skórkę. Dokładnie mieszamy.


5. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli


6. Czekoladę mieszamy z żółtkami



7. Dodajemy do masy czekoladowej pianę z białek, dokładnie mieszając




8. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy w 200st. C przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy jeszcze przez 15 minut.



Może polać dodatkowo czekoladą, ja użyłam tej samej co do babeczek czyli 85% kako :)



1 komentarz :

Kasia Mróz pisze...

Uwielbiam wszystko, co czekoladowe.

Prześlij komentarz