poniedziałek, 4 listopada 2013

Duszona pierś z kurczaka z grzybami

Dzisiaj przygotowałam pierś z kurczaka duszoną z grzybami-podpieńkami, które zbierałam moja mama ;) do tego ziemniaczki i szpinak z suszonymi pomidorami ;) 





PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
2 podwójne piersi z kurczaka
7 małych marchewek
1 łodyga selera naciowego
1 por
około 300 g podgotowanych grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 garści liści szpinaku
suszone pomidory w oleju
pestki dyni
przyprawy:liść laurowy, pieprz w kulkach i mielony, ziele angielskie w kulkach, czerwona słodka papryka, kurkuma,  sos chilli, sos sojowy, sól  


1. Wlewamy do rondla około 200 ml wody, wrzucamy 3 liście laurowe, łyżkę kulek ziela angielskiego i pieprzy, 1 łyżeczkę kurkumy i gotujemy około 10 minut.  


2. Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, pozbywamy się nadmiaru tłuszczu i macerujemy w papryce i pieprzu, Odstawiamy na chwilę do lodówki.


3. Kroimy w piórka cebulę i wrzucamy do gotującej się wody w rondlu. Dusimy na małym ogniu



4. Kroimy marchew w plasterki i wrzucamy z kurczakiem. 



5. Dodajemy grzyby i wszystko dusimy na małym ogniu


6. Po około 10 minutach dorzucamy pokrojone w plasterki seler i por. Dusimy jeszcze około 10 minut.



7. Po około 10 minutach doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną sosu sojowego, kilkoma kroplami chilli i solą. Zagęszczamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej.


8. Gotujemy ziemniaki w mundurkach.


9. Szpinak płuczemy i mieszamy z pokrojonymi pomidorami i pestkami dyni. Wszystko skraplamy oliwą z suszonych pomidorów








...i GOTOWE !!!!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz