czwartek, 21 listopada 2013

Kurczak po tajsku w mleczku kokosowym z kapustą pekińską, papryką i ryżem

Dzisiaj znowu chciałam popróbować piersi z kurczaka z mleczkiem kokosowym. Wyszło ciekawe połączenie :) myślę, że możecie spróbować :)



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
400 g piersi z kurczaka
170 ml mleczka kokosowego
1 cebula
imbir (około 10 cm)
zielona papryka
0,5 małej kapusty pekińskiej
1 cukinia 
ryż naturalny(na jedna porcję niecałe 0,5 kubka)
przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka



1. Piersi kroimy w paski. 


2. Imbir kroimy w paski, cebulę w piórka i dusimy razem w małej ilości wody



3. Po około 5 minutach dorzucamy mięso i dusimy pod przykryciem,  lekko podlewając wodą. Nie za dużo. Tylko na dno.


4. Paprykę kroimy w paski, cukinie w półplasterki



5. Kapustę siekamy w paski


6. Kiedy mięso będzie już gotowe, dolewamy mleczka kokosowego. Po około 3 minutach doprawiamy i zagęszczamy około 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Na koniec dodajemy warzywa. Możemy jeszcze chwilę pozostawić pod przykryciem, aby zmiękły lub podać na surowo.


7. Gotujemy ryż

....i GOTOWE !!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz