niedziela, 8 grudnia 2013

Duszona kapustka - prawie jak bigos ;)

Dzisiaj na obiad przygotowałam duszoną kapustkę włoską z mięsem drobiowym i pieczonymi ziemniaczkami :) Super delikatna i smaczna - polecam :)





PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
1 mała włoska kapusta
0,5 kg piersi z kurczaka
0,4 kg pieczarek
1 cebula
4 male marchewki
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, sos sojowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czerwona słodka papryka, łyżeczka przecieru z ostrych papryczek 


1. Mięsko kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Macerujemy w pieprzu czarnym, ziołowym i papryce. Odstawiamy do lodówki na około 0,5 h


2. Kapustę siekamy i dusimy w garnku na małym ogniu podlewając odrobiną wody. Możemy dodać 1 łyżeczkę masła np klarowanego. 


3. Marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy po około 15 minutach do kapusty


4. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni beztłuszczowej. 


5. Jak pieczarki będą już miękkie dodajemy do kapusty. Wszystko ciągle dusimy na małym ogniu. 
6. Dodajemy sos sojowy i łyżeczkę przecieru z ostrych papryczek. Dalej dusimy. 


 7. Na koniec jeśli kapusta już będzie bardzo miękka dodajemy mięso i dusimy do momentu, kiedy mięso będzie gotowe.


....i GOTOWE !!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz