niedziela, 8 grudnia 2013

Omlet owsiany z jabłkami

Pysznie i lekko :)



PRZEPIS (na 2 omlety):

SKŁADNIKI:
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kubka płatków owsianych
16g cukru wanilinowego
1 jabłko
cynamon


1. Jabłko ścieramy na dużych oczkach, dodajemy cynamon i dusimy pod przykryciem.


2. Płatki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 5 minut
3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę 


4. Płatki miksujemy w blenderze z żółtkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do białek i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier wanilinowy.



5. Omlet pieczemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 5 minut i odwracamy na drugą stronę, czekając aż się przyrumieni.


...i GOTOWE !!!

Podajemy z podduszonymi jabłkami





2 komentarze :

Ewpale pisze...

Ile to gram platkow?

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Myślę, że max 40-50g :)

Prześlij komentarz