poniedziałek, 9 grudnia 2013

Tran – profilaktycznie i leczniczo na przeziębienia i nie tylko !!!

       Pijecie tran? A może łykacie kapsułki z tranem? NIE? Tak często zapominamy o tym suplemencie diety, a naprawdę jest on świetnym lekarstwem na przeziębienia i nie tylko. Warto suplementować tran, zwłaszcza jeśli nie mamy dostępu do świeżych ryb lub jest ich za mało w naszej codziennej diecie.





       Sama już się nie raz przekonałam, że stosując tran podczas sezonu jesienno-zimowego omijały mnie przeziębienia lub były łagodniejsze. Zatem z własnego doświadczenia zachęcam do stosowania suplementacji tranu w Waszej codziennej diecie.

       Warto wspomnieć, że nazwa „tran” często stosowana jest do określenia oleju pozyskiwanego od rekina i halibuta, ale tak naprawdę jest to nazwa właściwa dla oleju pozyskiwanego z wątroby ryb morskich z gatunku dorszowatych.

Dlaczego należy suplementować tran?

zawiera NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) z grupy omega-3 i omega-6, witaminy A i D

Jak wpływa na nasz organizm?

  • Wzmacnia naszą odporność: dzięki zawartym w tranie kwasom omega 3 i 6 organizm wytwarza hormony przeciwzapalne, wpływające na pracę układu odpornościowego. Dodatkowo witamina A uszczelnia błony śluzowe, które nie pozwalają na przenikanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Pamiętajmy jednak, że tranu nie należy stosować przy antybiotykoterapii ponieważ może to wpływać na rozwój chorobotwórczych bakterii i wirusów. Tran stosujemy jako profilaktykę, a nie tylko podczas choroby.
  • Wspomaga pracę mózgu: dzięki zawartym kwasom omega 3 tran wpływa na lepsze ukrwienia mózgu i szybszy przepływ między neuronami. Dlatego też jest polecany dzieciom w okresie intensywnej nauki, jak i dorosłym pracującym umysłowo. Jest też polecany profilaktycznie przy chorobie Alzheimera.
  • Wspomaga pracę układu krwionośnego: nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie trójglicerydów we krwi, w konsekwencji złego cholesterolu i podwyższenie dobrego cholesterolu. Obniża krzepliwość krwi i wspomaga obniżenie ciśnienia krwi w nadciśnieniu. Zawarta witaminę E, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i spowalnia rozpad czerwonych krwinek.
  • Wzmacnia kości: zawarta w tranie witamina D wspomaga budowę kości poprzez regulowanie gospodarki wapniowo-fosforowej. To znaczy przyswaja wchłanianie wapnia i fosforu.
  • Poprawia wygląd skóry: witaminy A i E wpływają na prawidłowe rogowacenie się naskórka i regulację produkcji łoju. Dzięki temu skóra staje się odpowiednio nawilżona i zmiany zapalne skóry stają się łagodniejsze.

 

Dawkowanie tranu:

TRAN NALEŻY STOSOWAC TYLKO W OKRESIE NIEDUŻEGO NASŁONECZNIENIA TZN. JESIEŃ I ZIMA !!!!

       Dorośli powinni przyjmować tran 2 razy dziennie po 2 kapsułki podczas posiłków, chyba, że lekarz zaleci inaczej. Przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy efekt "odbijania się" i uczucie niesmaku w ustach. Dla uzyskania efektów konieczne jest regularne przyjmowanie tranu przez okres co najmniej 3 miesięcy. Po tym okresie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu specyfiku.


Kto NIE MOŻE STOSOWAĆ TRANU?

  • Tranu nie powinny przyjmować osoby z HIPERCALCEMIĄ I KAMICĄ NERKOWĄ.
  • Również osoby PRZYJMUJĄCE SUPLEMENTY ZAWIERAJĄCE WITAMINY A i D.
  • Osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe
  • Osoby z sarkoidozą powinny się skonsultować z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania suplementacji tranu 

2 komentarze :

kudi ann pisze...

Łykam tran codziennie od jakiegoś czasu (teraz akurat Gal) i uważam, że moja odporność się poprawiła. Oby nic się nie zmieniło w tej kwestii :)

Dek pisze...

Omega 6 nie działają przeciwzapalnie...

Prześlij komentarz