poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zgaga - leczenie dietą

       Wiele osób, które się do mnie zgłasza  na porady dietetyczne ma problem ze ZGAGĄ. Zatem chciałam napisać kilka słów na ten temat. Mam też nadzieję, że ten post będzie przydatny i dla Was.




Co to jest zgaga?

       Jest to inaczej zwany REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY. Objawia się narzucaniem treści żołądkowej do przełyku, powodując pieczenie w okolicy przełyku i gardła, odbijania, nieprzyjemny oddech, ból i pieczenie w nadbrzuszu, czasami bolesne połykania i nudności. Wiele osób z tego powodu czuje silny dyskomfort i pogarsza to jakość ich życia codziennego.

Jakie są skutki zgagi?

       Błona śluzowa przełyku narażona jest na silne działanie kwaśnej treści żołądkowe, co prowadzi do jej uszkodzenia. Powstają zmiany zapalne przełyku, nadżerki. U osób chorujących na refluks mogą występować również tzw. afty na języku.




Przyczyny zgagi?
  • stres
  • nieregularne,ciężkostrawne posiłki
  • zbyt obfite posiłki
  • "tłusta dieta"
  • spożywanie zbyt dużo białego pieczywa
  • często przyczyną jest nietolerancja na mleko i produkty mleczne
  • alkohol
  • palenie papierosów
  • zmiany patologiczne w przełyku tzn.: nieprawidłowa czynność motoryczna zwieracza przełyku, niewydolność dolnego zwieracza przełyku
  • niektóre leki
  • ciąża
  • otyłość
Leczenie dietą:

       Oczywiście w ciężkich przypadkach występowania refluksu żołądkowo-przełykowego stosuje się leki takie jak: 

  • Ranigast Max
  • Manti Gastop
  • Gastro
  • Proacid
  • Maalox
  • Famidyna


       Jednakże główna przyczyną występowania zgagi jest zła dieta, a więc najlepsze efekty w leczeniu przynosi zmiana nawyków żywieniowych. Dzięki zmianie diety pacjenci nie musza stosować w ogóle leków.

  • NAJWAŻNIEJSZE JEST, aby posiłki były spożywane regularnie w odstępach co 3-4 godziny (o regularnych posiłkach więcej tutaj )
  • posiłki nie mogą być obfite, aż do momentu myśli: "ale się objadłem" ;)
  • podczas przyrządzania dań unikamy smażenia i używania dużych ilości tłuszczu  
  • przyrządzamy posiłki lekkostrawne
  • potrawy gotujemy, dusimy, gotujemy na parze, smażymy na patelniach beztłuszczowych
  • nie przesalamy potraw 
Unikamy takich produktów jak:
  • Kawa i alkohol - mocno zwiększają wydzielanie się kwasów.
  • Czekolada - odpowiada za nadmierne rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, który znajduje się na styku z żołądkiem.
  • Napoje gazowane typu cola - zbyt duża liczba bąbelków rozdyma nasz żołądek i utrudnia poprawne trawienie.
  • Cebula - działa podobnie jak czekolada, rozluźniając zwieracz przełyku.
  • Sok pomidorowy oraz soki cytrusowe - wzmagają kwaśność zawartości żołądka
  • Mocna czarna herbata
  • Mleko w czystej postaci (przetwory są tolerowane, ale należy metodą prób i błędów obserwować jak reaguje nasz organizm po spożyciu produktów mlecznych)
  • Białe pieczywo
  • Wszystkie produkty z zawartością glutaminianu sodu np.: przyprawy typu wegeta, chipsy, magi, kostki rosołowe, zupki chińskie
  • Ostre przyprawy
  • Również dieta, w której jest zbyt dużo błonnika i dodatkowo jest błonnik suplementowany - błonnik często przy nieleczonej zgagdze zwiększa jej objawy ponieważ podrażnia śluzówkę
  • Słodycze - zjedzone w nadmiarze, również mogą doprowadzać do zgagi  


       Podsumowując: zachowanie zdrowej, racjonalnej diety pomaga w wyleczeniu wielu dolegliwości. Osoby, które borykały się ze zgagą, kiedy zaproponowałam im dietę "bezmleczną' i wykluczenie z jadłospisu maki pszennej (czytaj więcej tutaj i tutaj) nie odczuwają już dolegliwości związanych ze zgagą.
       Ja sama jeszcze kilka lat temu odczuwałam systematycznie dyskomfort w przełyku i zgagę, ale kiedy wykluczyłam ze swojej diety mleko i pszenicę teraz już nie wiem co to znaczy zgaga.     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz