wtorek, 18 marca 2014

Pizza na spodzie kalafiorowym

Miałam od kilku dni ochotę na pizzę. Szukałam odpowiedniego przepisu, który byłby bez glutenowy. Trafiłam przypadkiem na taki przepis, którego oryginalną wersję znajdziecie tutaj



PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
mały kalafior
2-3 jaja
2-3 łyżki siemnienia lnianego
szczypta soli

Składniki na wierzch: Oczywiście mogą być dowolne ;)
gotowana szynka z kurczaka
salami drobiowe
papryka
pieczarki
cebula
oliwki
sos chilli-soja



1. Surowego kalafiora ścieramy na tarce lub miksujemy z jajami, siemnieniem i solą na gładką masę





2. Wykładamy na blachę i pieczemy w 180 st. C 15 minut




3. Na podpieczony spód wykładamy ulubione składniki i pieczemy kolejne 15-20 minut.







....iii GOTOWE !!!




12 komentarzy :

Zdrowi w Łodzi i nie tylko... pisze...

I proszę z kalafiora też się da zrobić pizzę! Super odkrycie. :) Na pewno do wypróbowania.

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...a co najważniejsze, wyszła baaaardzo dobra :D

Niuta Santis pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Dorota Mazurkiewicz pisze...

Ivv, na prawdę warto spróbować tego przepisu :)

Janette pisze...

hej:) zrobiłam pizze:) ciasto mi się nie ścięło (trzymałam aż godzinę bo cały czas było leiste i miękkie - potem stwierdziłam, że po prostu za dużo go nałożyłam! trzeba było zrobić 2 razy bo za dużo tego ciasta mi wyszło) ale mimo to, że ciasto nie było takie twardsze to wyszło smakowicie:) pewnie za jakiś czas spróbuje jeszcze raz :D:)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Cieszę się, że tyle przepisów z mojego bloga próbujesz i wpisujesz swoje uwagi, czy właściwie doświadczenia związane z robieniem poszczególnych dań :) pozdrawiam serdecznie i powodzenia :)

Anna Kandora pisze...

Cześć :) Czy orientujesz się może jak smakuje taka pizza na zimno? Wierzę, że już jej brakło aby sprawdzić, ale chciałam zabrać ją w góry jako przekąska, lecz miło gdyby była wtedy smaczna :) Dzięki i pozdrawiam!

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Hej Ania, tak jak piszezsz, jeszcze nie mialam okazji zdazyc zjesc ja na zimno. Musisz sprobiwac i napisz nam czy jest OK:) powodzenia

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Hej Ania, tak jak piszezsz, jeszcze nie mialam okazji zdazyc zjesc ja na zimno. Musisz sprobiwac i napisz nam czy jest OK:) powodzenia

arandal89 pisze...

Ile taka pizza ma kalorii, bo zamierzam ją zjesć do ostatniego kawałka !

Unknown pisze...

Wyszła rewelacyjna! bardziej jak zapiekanka warzywna, dla podniebienia poezja :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

cieszę się że smakuje, co kcal. Wszystko zależy od dodatków. Cała pizza z tymi dodatkami jakie ja mam to ok. 950 kcal, B: 76g, T: 63g, W: 76g. Jeżeli podzielimy na 4 kawałki, bo ona nie jest jakaś bardzo duża, to jeden kawałek (jeśli się nie mylę) ma ok. 237,5 kcal, B: 19g, T: 15,8g, W: 19g. Myżlę, że dwa kawałki na obiadowy posiłek będzie ok. Pozdrawiam

Prześlij komentarz