czwartek, 20 marca 2014

Chleb bezglutenowy

Od jakiegoś czasu próbowałam robić chleb bezglutenowy, ale jakoś nie miałam do przepisów szczęścia i często wychodził mi z zakalcem. Kupiłam wczoraj mieszankę mąki bezglutenowej i wypróbowałam dzisiaj upiec z niej chleb.

W mieszance znajdują się: mąka ryżowa, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka gryczana, sól i niestety też jest guma guar, ale nie duży procent. Wiem, że też do przepisu dodałam drożdże, które nie każdy może spożywać, ale chlebek wyszedł bardzo dobry. No i ja czuję się po nim póki co bardzo dobrze. Do następnego dosypię jeszcze siemnię lniane i słonecznik.

Będę szukać jeszcze dla Was jeszcze bardziej "dietetycznego", bez dodatków przepisu na chleb bezglutenowy.    



PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki mąki bezglutenowej
7 g suchych drożdży
50 ml oleju słonecznikowego
400 ml letniej, przegotowanej wody 



1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą





2. Wykładamy na blachę i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



3. Nagrzewamy piekarnik na 250 st. C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i wkładamy chleb. Pieczemy około 50 minut.

....i GOTOWE !!!!


4 komentarze :

Karolina Dziwak pisze...

Muszę wypróbować:)

Sylwia M pisze...

Wygląda bardzo smacznie :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

nie jest to może super idealny chleb, mam na myśli zawartość gumy guar, ale taka mieszanka z pewnością dużo ułatwia w "bezglutenowej kuchni" :) wyszedł bardzo smaczny :)

katnova pisze...

Wyprobuje przepis napewno, gdyz ostatnimi czasy zle sie czuje po pieczywie zwyklym.

Prześlij komentarz