środa, 16 kwietnia 2014

Batoniki musli

       Obiecałam mężowi, że zrobię "domowe batoniki musli", no i są...:)

       ...ale uważajcie, nie ważne czy domowe czy kupowane, nie jedzcie ich za dużo, bo mimo "zdrowych" składników są kaloryczne. Zatem proponuję jako dodatek np. do śniadania, ale nie przegryzajcie ich między posiłkami. Z resztą, tak jak pisałam, jedząc co 3-4 godziny nie ma "przekąsek" :)

       Pomysł na batoniki zaczerpnęłam tutaj.






1 batonik waży około 51 g
E
: 198,86 kcal B: 4,46 g T: 6,86 g W: 29,82 g

PRZEPIS (na 21 batoników):

SKŁADNIKI:
2 szklanki płatków owsianych
2 jaja
2 banany
35g słonecznika
0,5 szklanki czyli około 119g mieszanki posiekanych orzechów (migdały, laskowe, nerkowce, brazylijskie)
0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki żurawiny
15 g siemienia lnianego
3-4 łyżki miodu
0,5 szklanki wody
przyprawa korzenna do słodkich dań można użyć cynamonu, mielonych goździków, mielonego imbiru



1. Siekamy orzechy




2. Płatki, słonecznik i orzechy wysypujemy na blachę i prażymy w piekarniku około 10 minut w 180st. C. Od czasu do czasu mieszamy. 



3. Banany rozgniatamy widelce.




4. Dodajemy jaja, miód, 0,5 szklanki wody i wszystko dokładnie mieszamy.




5. Do mokrych składników dodajemy wszystkie suche i dokładnie mieszamy.



6. Wykładamy na blachę, ugniatając rękami, tak aby była zbita forma.
Pieczemy w 180st. C 25 minut



.....i GOTOWE !!!

Najlepiej kroić bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.


 

5 komentarzy :

Kia pisze...

Domowe batony musli, szok :D Szacunek!

Niuta Santis pisze...

łaaaaaaa XD - zjadłabym pewnie całą blachę jednego dnia :D piękne

Dorota Mazurkiewicz pisze...

hehehe...my się ledwo powstrzymaliśmy :) ...ale jutro się podzielimy z moją rodzinką w PL :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...nic skomplikowanego :) co widać....a wyszły boskie :)

Mysza @ pisze...

Jak długo można je przechowywać?

Prześlij komentarz