piątek, 11 kwietnia 2014

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe BEZGLUTENOWE

       Chciałam mężowi zrobić niespodziankę. Jako, że nie jemy na co dzień słodyczy, to pomyślałam, że upiekę ciasteczka. Wiem też, że i Wy lubicie takie przepisy więc proszę bardzo ;)
       Wzorowałam się na przepisie, który znalazłam tutaj. Wprowadziłam kilka zmian: nie dodałam cukru, zamiast masła użyłam avokado, dałam 2 jaja...no sami zobaczcie :)








1 ciastko waży około 15 g
E
: 60,13 kcal B: 1,88 g T: 3,81 g W: 4,58 g

PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
100 g czekolady mlecznej bezglutenowej i bezlaktozowej
2 jaja
90g mąki bezglutenowej (ja użyłam gotowej mieszanki, ale można tak jak w oryginale użyć mąkę ryżową)
125g wiórek kokosowych
40g awokado
30g kakao

Można dodać 1-2 łyżki miodu, a w ostateczności nie użyłam i ciasteczka nie są bardzo słodkie  



1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej





2. Mieszamy mąkę, wiórki, kakao





3. Do czekolady dodajemy awokado i jaja. Mieszamy na gładką masę.




4. Wszystko łączymy




5. Formujemy ciasteczka i układamy na blachę.
Pieczemy w 180 st.C 15 minut.



...i GOTOWE !!!








5 komentarzy :

Sylwia M pisze...

Wyglądają świetnie, pyszne i zdrowe - dzieci się ucieszą:)

Zdrowi w Łodzi i nie tylko... pisze...

Super wyszły te ciasteczka!

Dorota Mazurkiewicz pisze...

To bardzo się cieszę :) nam też smakują :)

Bakalland S.A. pisze...

Zapraszamy do wykorzystania Pani talentu w konkursie świątecznym na fanpage'u Bakalland! Tutaj uważała Pani na gluten, korzystała z samych zdrowych produktów, a tam można sobie trochę popuścić - albo i nie. Świetny przepis, dodajemy do listy naszych ulubionych blogów.

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Dziękuję za komentarz i zaproszenie do konkursu :) Pozdarwiam

Prześlij komentarz