czwartek, 10 kwietnia 2014

Zakwaszenie organizmu

        Równowaga kwasowo-sasadowa naszego organizmu jest bardzo ważna do prawidłowego jego funkcjonowania.  Niestety wielu z nas nie myśli o doborze produktów żywieniowych pod kontem zachowania homeostazy. Jednakże, że to bardzo ważne i dzięki odpowiedniemu doborowi produktów nie narażamy nasz organizm na choroby.


Co to jest zakwaszenie organizmu?

       Wiele osób zakwaszenie organizmu kojarzy z bólem mięśni po intensywnym treningu. Mówi się wtedy "ale mam zakwasy". Jednak, to nie ma ze sobą nic wspólnego.
       O zakwaszeniu organizmu mówimy wtedy, kiedy pH naszej krwi spada poniżej wartości 7. Norma dla prawidłowych wartości pH krwi powinna wynosić 7,35-7,45.

Co wpływa na zakwaszenie naszego organizmu?
       Na zakwaszenie naszego organizmu wpływa bezpośrednio nasza dieta i styl życia. Wszystko co spożywamy jest metabolizowane i skutkiem tego wytwarzane są  Oczywiście nasze ciało fizjologicznie jest przystosowane do wyrównywania stężenia pH w krwi, pobierając z tkanek minerały takie jak: wapń, sód, potas, magnez.  Jednakże kiedy poziom kwasotwórczych produktów przemiany materii jest bardzo wysoki nasz organizm nie jest w stanie szybko zneutralizować wysokiego pH krwi.




Czy istnieją dodatkowe czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu?

       
Oczywiście. Brak ruchu, stres, odwodnienie, diety głodówkowe (szerzej wspominałam o tym tutaj) to są również czynniki, które sprzyjają zakwaszeniu naszego organizmu.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
  • przewlekłe zmęczenie
  • uczucie "braku energii"
  • bóle głowy
  • częste przeziębienia i stany zapalne
  • bóle stawów
  • sucha skóra
  • łamliwe paznokcie 
  • wypadające włosy, często matowe
  • wahania masy ciała
  • obrzęki
  • wahania nastroju
  • nieprzyjemny zapach z ust

Jakie konsekwencje przynosi długo trwające zakwaszenie organizmu? 

  • cukrzyca (podczas której również występuje zakwaszenie organizmu tzw ketoza)
  • kamienie nerkowe
  • dna moczanowa
  • osteoporoza
  • zapalenia stawów
  • reumatyzm
  • nadciśnienie tętnicze
  • migrena
  • choroby serca, zawał
  • otyłość
  • podwyższony poziom cholesterolu

Jakie produkty powodują zakwaszenie organizmu?

wysoko kwasotwórcze
:
  • mięso, zwłaszcza wieprzowina
  • wędliny
  • cukier
  • wyroby cukiernicze
  • słodycze
  • żywność wysoko przetworzona
  • maka pszenna
  • ryż biały
  • żółte sery
  • słodziki
  • kawa
  • herbata
  • kakao
  • alkohol
  • napoje gazowane typu cola
średnio  i słabo kwasotwórcze:
  • jaja
  • ryby
  • płatki owsiane
  • brązowe makarony 
  • mąki z grubego przemiału
  • ryż dziki
  • orkisz
  • twaróg
  • kasza gryczana
  • soja
  • orzechy
 Jakie produkty działają zasadotwórczo?
wysoko zasadotwórcze (głównie warzywa i owoce):

  • bakłażany
  • dynia
  • cukinia
  • ogórki
  • sałaty liściaste
  • natka pietruszki
  • botwina
  • szpinak
  • czarna rzodkiew
  • świeże soki warzywne
  • kiwi
  • arbuz
  • ananas
  • świeże soki owocowe
  • suszone owoce
  • daktyle
  • figi
  • rodzynki
  • pestki z dyni
wysoko zasadotwórcze:
  • buraki
  • brokuły
  • kapusta
  • marchew
  • seler
  • pomidory
  • ziemniaki
  • chrzan
  • fasolka szparagowa
  • kalafior
  • cebula
  • czosnek
  • roszponka
  • kalarepa
  • por
  • szczaw
  • szpinak (gotowany)
  • kiełki pszenicy
  • orkiszu
  • dojrzałe banany
  • brzoskwinie
  • mandarynki
  • pomarańcze
  • cytryny
  • maliny
  • truskawki
  • awokado
  • dojrzałe winogrona
  • wiśnie
  • czereśnie
  • jabłka
  • gruszki
  • śliwki
  • zielona herbata
  • tłuszcze tłoczone na zimno – oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, migdały
Ile w codziennej diecie powinno się znaleźć produktów zasadotwórczych, a ile kwasotwórczych, aby zachować równowagę?

Najkorzystniejsze proporcje zasado i kwasotwórczych w diecie przedstawia poniży obraz.






2 komentarze :

Be Slim pisze...

tez robilam podobny post u siebie i duzo osob mi nie ladnie pisalo ze w takim razie to niz chyba nie da sie jesc...

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Ale co to za bzdury? Napisz im, ze to znaczy, ze trzeba jesc, ale w odpowiednich proporcjach, ilosciach. W takim razie zle zrozumialy Problem zakwaszania organizmu

Prześlij komentarz