niedziela, 6 kwietnia 2014

Schab ze śliwką

       Schab ze śliwką, świetny na obiad i jako "wędlina" na kanapki. Robienie tego typu mięs zdecydowanie jest zdrowsze niż nawet najdroższe wędliny jakie możemy kupić w sklepach. Jak ja przygotowałam taki schab?






PRZEPIS:
SKŁADNIKI:

760 g schabu
suszone śliwki
1 ząbek czosnku
oliwa
przyprawy: zioła prowansalskie, czarny pieprz mielony, pieprz ziołowy (ja miałam w kulkach, które lekko rozgniotłam), majeranek, słodka papryka, świeże liście bazylii, sos sojowy (opcjonalnie)



1. Nacinamy na całej długości po środku schabu nożem "kieszeń" i wkładamy śliwki. Przygotowujemy marynatę z ziół, oliwy i czosnku. Nacieramy schab i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ja nie miałam przykrycia, więc zawinęłam schab w folię. Pieczemy w 180st.C 45-60 minut na termoobiegu.




.....i GOTOWE !!!!



2 komentarze :

Sylwia M pisze...

Nie umiem robić mięs, ale ten przepis wydaje się prosty, może i mnie się uda :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...ja tez zawsze mam problem z mięsem :) ale to wyszło baaardzo smaczne :)

Prześlij komentarz