sobota, 18 października 2014

BABECZKI "CZEKOLADOWE" bez czekolady czyli dynia+kasza gryczana+carob

       Na specjalną prośbę męża nie mogło dzisiaj zabraknąć w domku słodkiego akcentu. Wczoraj kupiłam carob w proszku, więc nie mogło go dzisiaj zabraknąć w przepisie :) Jest świetny dla osób borykających się z różnymi alergiami. Zatem świetnie nadaje się w naszym domu ;)

       Inspirację na babeczki zaczerpnęłam z Kuchni bez alergii :) oczywiście z małą modyfikacją (nie byłabym sobą)





Co to jest carob?

Inaczej zwany chleb świętojański lub szarańczyn strąkowy. Jest to drzewo, którego nasiona czy właściwie strąki są jadalne.  Występuje głównie w rejonie śródziemnomorskim oraz w Azji. Z jego owoców wyciska się sok tzw. kaftan, który używany jest do konserw i do wyrobów alkoholowych.  Jest również zanany jako guma karobowa czyli dodatek do żywności o symbolu E410, o właściwościach zagęszczających. Stosowany również w kosmetyce.


Skąd nazwa chleb świętojański?  

Święty Jan, będąc na pustyni żywił się własnie strąkami karobu, opisane jako szarańcza (w greckim oryginale tekstu – akris, szarańcza). Strąki przypominają swoim wyglądem owady szarańczy stad nazwa. W tamtych czasach, jak i dzisiaj był używany jako roślina pastewna (ew. Łukasza 15:16,po grecku – keration).

Jakie posiada właściwości odżywcze?



100g
Energia222 kcal
Białko4,6 g
Tłuszcz0,7 g
Węglowodany89,0 g
Błonnik40,0 g
Ma 60% mniej kcal niż zwykłe kakao ;)

Źródło białka, węglowodanów, żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminy:  A, B2, B3 oraz D. 

  • IDEALNIE ZASTĘPUJE KAKAO ;) 
  • wpływa korzystnie na trawienie
  • reguluje wypróżnienia
  • stosowany przy biegunkach (dzieci 15g, a dorośli 20g dziennie)
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga leczenie astmy
  • wspomaga leczenie refluksu żołądkowo-jelitowego (zatem świetnie zastępuje kakao)
  • stosowany przy alergiach jako zamiennik kakao (nie zawiera fromaminy)
  • nie zawiera fenyloalaniny, dzięki czemu może być stosowany przez osoby cierpiące na migreny
  • nie zawiera kofeiny, zatem jest bezpieczny dla dzieci


PRZEPIS:



Składniki:
180 gram startej na średnich oczkach dyni

50 gram maki gryczanej (zmielona kasza gryczana)

50 gram mąki ryżowej
50 gram skrobi kukurydzianej

2 łyżki karobu

120 gram brązowego cukru
40 ml oleju roślinnego

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżeczka sody
garść namoczonych rodzynek
200 ml mleka ryżowego


1. Mieszamy suche składniki



2. Dynie ścieramy na drobnych oczkach 


3. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę, wylewamy do foremek lub blachy keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C. Pieczemy do godziny.


...i GOTOWE !!!



  





1 komentarz :

Agata Borowska pisze...

Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

Prześlij komentarz